full screen background image

120 de elevi şi studenţi, la Parlamentul Tinerilor

Studenţi şi elevi au participat, vineri, la deschiderea celei de-a X-a ediţii a “Parlamentului tinerilor”, eveniment care îşi propune să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituţii democratice.

În cuvântul de deschidere, preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, le-a transmis tinerilor că, pentru a înţelege utilitatea Parlamentului, trebuie înţelese “valenţele şi lipsurile sale”.

“Parlamentul tinerilor este, pe de o parte, o oportunitate pentru tinerii care vin să înveţe care este utilitatea Parlamentului, pentru că lumea se întreabă – de la alegători până la analişti – dacă Parlamentul este necesar astăzi sau nu. Pentru a ajuta cetăţenii să înţeleagă utilitatea Parlamentului, trebuie să înţelegem care sunt valenţele şi lipsurile sale. Parlamentul este locul în care se stabileşte consensul şi în care se dezbate, în mod sincer şi democratic, viziunea despre interesele României. Interesele private sunt dezbătute şi se amalgamează în ceea ce se numeşte interesul naţional. Nu majoritatea reprezintă interesul naţional, ci Parlamentul în totalitatea lui”, a precizat Pârvulescu.

El a pledat şi pentru virtuţile consensului într-un moment în care “uităm” ce înseamnă acesta în România.

“Am pledat în faţa unor tineri interesaţi de politică despre virtuţile consensului într-un moment în care uităm ce înseamnă consensul în România şi în afara României, în care unii cred că au mai multă dreptate decât ceilalţi. Or, fără Parlament nu este posibilă definirea unui interes public în care atât cei care sunt aparent majoritari, cât şi minorităţile să se regăsească. Pentru că o naţiune puternică, o Europă puternică e cea la care participă toţi, şi nu participă doar unii”, a subliniat Pârvulescu.

În opinia unui student de la Facultatea de Drept din Iaşi, participant la evenimentul organizat în sala de plen a Camerei Deputaţilor, în Parlament ar trebui promovaţi mai mulţi tineri, iar oamenii valoroşi din forul legislativ al ţării – profesori universitari, medici – ar trebui să îşi folosească cunoştinţele în interesul misiunii pe care o, şi nu în promovarea “anumitor scopuri personale”.

“Cred că în Parlamentul României sunt foarte mulţi oameni de vârsta a doua, oameni care fac un proces legislativ de care au ei nevoie şi nu văd în acel proces legislativ şi tinerii. Tinerii sunt lăsaţi pe dinafară, la fel cum poate şi ei au fost lăsaţi şi acum se gândesc să îşi creeze un viitor pentru ei, nu şi pentru tineri. De aceea, cred că din Parlament ar trebui să facă parte mai mulţi tineri, deoarece tinerii se gândesc şi la ei, şi la cei dinaintea lor. Din Parlamentul României fac parte foarte mulţi profesori universitari, medici, dar consider că nu îşi folosesc cunoştinţele pe care le au pentru a îndeplini funcţia de parlamentar. O folosesc mai mult sau mai puţin pentru anumite scopuri personale”, a susţinut Flavius-Gabriel Bolohan.

Asociaţia Pro Democraţia, Camera Deputaţilor şi Fundaţia Hanns Seidel România organizează, în perioada 19-21 octombrie, a zecea ediţie a “Parlamentului tinerilor”.

Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să ofere celor 120 de tineri posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituţii democratice. Aceştia vor propune şi dezbate, pe parcursul celor trei zile, mai multe iniţiative legislative, într-o serie de simulări ale procesului decizional din Parlamentul României, la nivelul grupurilor parlamentare, comisiilor (Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic) şi şedinţelor de plen.

Noutatea acestei ediţii constă în faptul că tinerii foşti participanţi la ediţiile anterioare vor fi prezenţi acum, în calitate de mentori, la această ediţie aniversară. Toţi studenţii admişi în acest proiect au prezentat eseuri în care au expus problemele din comunitatea din care provin şi au propus soluţii pentru rezolvarea acestora. AGERPRES

comments

comments