full screen background image

Informații despre educație și despre viitorul universității sucevene, cu fostul ministru al Educației, rectorul USV, Valentin Popa

Zi de joi alături de fostul ministru al Educației, actualul rector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.dr. Valentin Popa.

Am discutat despre educație și despre viitorul universității sucevene.

Iulia Sîrghi: Ați fost ministru al Educației timp de 8 luni. Evident, a fost o activitate intensă, cu realizări, dar și cu insuccese, așa cum se întâmplă în orice domeniu. Haideți să dăm timpul înapoi: când ați ajuns la București, care a fost principalul gând cu care ați pornit la drum?

Valentin Popa: E o întrebare interesantă. Primele gânduri erau legate de ceea ce am primit ca misiune: implementarea unui plan de guvernare, care avea o temă destul de grea – Legea Educației. Până să realizez un draft de lege a Educației a trebuit să reglementez câte ceva în sistemul de învățământ, în special în sistemul de învățământ preuniversitar, unde lucrurile nu sunt atât de bine ordonate și organizate.

Iulia Sîrghi: Cum a fost acomodarea? Cum ați colaborat cu colegii din minister?

Valentin Popa: Am colaborat bine și mai puțin bine. Trebuie să vă spun că am găsit profesioniști în cadrul Ministerului, oameni dedicați, oameni implicați, dar nu toată lumea este dedicată.

Iulia Sîrghi: Orice început are și un sfârșit, în cazul dumneavoastră, finalul lunii septembrie, când, la modul oficial, ați intrat în conflict cu UDMR, după o ordonanță de urgență dată de Guvern, care prevedea că elevii de până în clasa a IV-a care fac parte din minorităţile naţionale vor învăța limba şi literatura română de la profesorii de gimnaziu şi liceu, şi nu de la învăţătoare. Ce v-a determinat să propuneți așa ceva?

Valentin Popa: De-a lungul întregului mandat, am avut întâlniri cu ambasadori, cu miniști ai Educației din țările care au minorități la noi, în România, dar și cu înalți oficiali. Toți aceștia au pledat pentru ca Ministerul Educației Naționale să ia unele măsuri, astfel încât elevii aparținând minorităților naționale să învețe mai bine limba română. Toată lumea cunoaște că nu au rezultate bune la evaluările naționale și la Bacalaureat, în această privință.

Iulia Sîrghi: La deschiderea anului universitar, spuneați pe scena auditoriului că, în anii următori, USV își va extinde oferta educațională cu o facultate de medicină și cu programe de securitate cibernetică. Să le luăm pe rând: care vor fi primii pași spre facultatea de medicină? De unde ideea programelor de securitate cibernetică?

Valentin Popa: Trebuie să remarc că anul acesta am ajuns la mai bine de 6.000 de studenți bugetați și un total de 9.000 de studenți în universitate. Peste 6.000 de studenți bugetați reprezintă o creștere cu aproape 50% față de numărul de studenți bugetați de acum 6 ani, când am preluat universitatea „Ştefan cel Mare”, un lucru extrem de important, pentru că suntem o universitate de stat, care trebuie să asigure cursuri gratuite și învățământ superior gratuit. Din punctul de vedere al dezvoltării viitoare, principalul plan e legat de viitoarea Facultate de Medicină. Avem deja două programe de studiu acreditate nutriție–dietetică și balneofiziokinetoterapie, care pun bazele noilor studii de medicină.

Ascultați. mai jos, dialogul integral între prof.univ.dr. Valentin Popa și Iulia Sîrghi:

comments

comments