full screen background image

Reabilitarea monumentului ecvestru a lui Ştefan cel Mare, continuată cu muncitori din Ucraina

Lucrările de reabilitare a monumentului ecvestru a domnitorului Ştefan cel Mare, inclusiv din zona aferentă acestuia vor mai dura încă două săptămâni, deşi firma constructoare se angajase să încheie execuţia pe 15 octombri.

Cauza întârzierii o constituie lipsa de muncitori.

Primarul Ion Lungu i-a criticat pe oficialii societăţii, menţionând că a făcut o vizită inopinată la faţa locului, unde a găsit „muncitori dezorientaţi, iar şeful de echipă lipsea”.

După ce anterior îi lăudase ca fiind cei mai serioşi dintre constructorii de pe şantierele Sucevei, acum edilul-şef le-a reproşat acestora că „se îneacă precum ţiganul la mal”.

„În măsura în care este vreme bună, mai trebuie două săptămâni. S-au terminat lucrările la monument, cele mai grele, mai sensibile, însă la partea de amenajări exterioare nu se lucrează cu toată forţa, cu toată nădejdea”, le-a spus Lungu reprezentaţilor societăţii.

Responsabilul constructorului a spus că la obiectiv au fost aduşi adus muncitori din Ucraina: “Mai aşteptăm ca joi să ne mai vină vreo trei-patru, avem o echipă de zece şi zic că în două săptămâni putem să încheiem. Nu avem oameni în România. Pe cei care au făcut statuia i-am pierdut, fiindcă au alte lucrări, pe la Catedrală, la Bucureşti sau în altă parte. De aceea a fost nevoie să îi căutăm şi i-am adus pe cei din Ucraina, 10 oameni”.

Conform studiului de fezabilitate, intervenţiile la „piaţeta” din jurul monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare vizează refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasarea de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali.
Acestea au fost licitate pentru 799.981 de lei fără TVA, incluzând, totodată, rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi sisteme de iluminat arhitectural şi ambiental.

Asocierea Mateo Rustic Ipoteşti şi Exprosoft Iaşi a câştigat licitaţia pentru reabilitarea statuii cal-călăreţ, cât şi a soclului.

Pentru acestea, valoarea contractului este de 562.000 de lei plus TVA, perioada de realizare fiind de 120 de zile.

Obiectivul reabilitat va inaugurat în prejma Zilei Bucovinei şi a Zilei Naţionale a României.

comments

comments