full screen background image

PNL și USR îi solicită Avocatului Poporului să atace de urgență ordonanța pe Justiție la Curtea Constituțională

Principalele partide de opoziție din parlament, PNL și USR, îi solicită Avocatului Poporului să atace rapid la Curtea Constituțională ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției, adoptată luni dimineața de Guvern.

Președintele USR, Dan Barna a explicat că efectul cel mai grav al OUG-ului este că ”s-a tras oblonul peste lupta anticorupție din România”.

”Avem o ordonanță prin care Liviu Dragnea tocmai și-a concediat procurorul din Dosarul TelDrum. DNA-ul este pus pe butuci, acest lucru nu poate să rămână așa, forma ordonanței este de neacceptat pentru stabilitatea și funcționarea Justiției în România. Parlamentarii USR vom merge la Avocatul Poporului și vom solicita în mod expres să atace această ordonanță la Curtea Constituțională”, a declarat liderul USR.

La rândul său, deputatul jurist Stelian Ion a enumerat câteva dintre cele mai grave motive de neconstituționalitate ale ordonanței.

”Am identificat foarte multe motive de neconstituționalitate. În primul rând, printr-o ordonanță de urgență se afectează funcționarea unei instituții fundamentale a statului român, care este Ministerul Public. De asemenea, ar fi trebuit să se justifice necesitatea acestor modificări adoptate prin OUG, dar nu este justificat. Nu se justifică nici urgența unei asemenea măsuri. Această OUG, la articolul VII, prevede o aplicare retroactivă, în sensul că se aplică și mandatelor procurorilor care își desfășoară în prezent funcția și care au fost numiți să își desfășoare funcția la aceste parchete în mod legal la momentul respectiv”, a explicat deputatul USR.

Stelian Ion a mai spus că este esențial ca ordonanța adoptată luni de Guvern să fie orpită.

”Avocatul Poporului este singurul care poate invoca la momentul actual o excepție de neconstituționalitate. Mai există și alte posibilități: președintele CSM să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict juridic între puterea executivă și autoritatea judecătorească. Această posibilitate o are și președintele României”, a mai spus el.

Și liberalii au anunțat că vor depune în cursul după-amiezii o sesizare la Avocatul Poporului prin care să-i ceară atacarea la CCR a ordonanței de urgență privind modificarea legilor Justiției.

comments

comments