full screen background image

Cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din sudul Franţei

Cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor provocate de ploile masive care au căzut în sudul Franţei, potrivit relatărilor apărute în presa de luni şi citate de DPA.

Unsprezece persoane au murit în departamentul francez Aude, au confirmat luni seară autorităţile locale, adăugând că alte opt persoane sunt rănite şi una este dată dispărută.

Potrivit postului de televiziune BFMTV, care citează autorităţile din domeniul apărarii civile, numărul deceselor provocate de ploile torenţiale este de 12.

Nivelul apelor a atins şapte metri în oraşul Trebes, cea mai ridicată valoare din 1891, au informat autorităţile locale şi serviciul naţional de avertizare împotriva inundaţiilor.

Echivalentul a peste trei luni de precipitaţii a căzut în câteva ore în zonele cele mai afectate, a indicat Ministerul de Interne.

Toate şcolile din departament au fost închise, iar locuitorii avertizaţi să nu îşi părăsească locuinţele, a precizat prefectura.

Satele Cuxac d’Aude şi Pezens, cu o populaţie de peste 5.000 de persoane, au fost evacuate.

În ultima parte a dimineţii zilei de luni, prefectura a avertizat locuitorii din oraşul Carcassone să se refugieze la etajele superioare clădirilor. Pietonilor şi camioanelor le-a fost interzis accesul pe podurile oraşului, iar şoferilor de autoturisme li s-a recomandat să treacă cu prudenţă peste acele poduri.

Prim-ministrul Edouard Philippe a declarat că 350 de pompieri acţionează deja în zonele afectate, iar alţi 350 sunt pe drum.

Autorităţile au mobilizat, de asemenea, şapte elicoptere militare şi civile, dar acestea nu au putut decola până dimineaţa din cauza vremii nefavorabile, a adăugat el.

Episoadele bruşte de ploi abundente reprezintă fenomene recurente pe coasta mediteraneană a Franţei, mai ales toamna, când aerul cald încărcat de umiditate se deplasează din zona mării către interiorul muntos al ţării.

Săptămâna trecută, două persoane şi-au pierdut viaţa atunci când maşina în care se aflau a fost printre cele cinci automobile luate de viituri în apropiere de Saint-Tropez, pe Riviera Franceză.

Cu toate acestea, episodul actual de inundaţii din Aude este mult mai sever decât de obicei, a indicat serviciul naţional de avertizare împotriva inundaţiilor, Vigicrue, potrivit căruia inundaţiile de la Trebes se apropie de nivelul record înregistrat în anul 1891. AGERPRES

comments

comments