full screen background image

Premierul Viorica Dăncilă, la Bacău: Monitorizăm cu atenție execuția lucrărilor de refacere a obiectivelor afectate de inundații

Premierul Viorica Dăncilă a verificat astăzi stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții ,,Regularizare albie râu Slănic – în zona localităților Târgu Ocna și Slănic Moldova, județul Bacău”.

Prim-ministrul a fost însoțit de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, ministrul Afacerilor Internelor, Carmen Dan, și ministrul Transporturilor, Lucian Șova, iar la fața locului directorul general adjunct al A.N „Apele Române”, Dorel Dume, a prezentat stadiul execuției, caracteristicile tehnice, scopul și alte detalii referitoare la acest obiectiv.

”Monitorizăm cu atenție stadiul execuției pentru refacerea obiectivelor distruse sau afectate de inundațiile din vară. Am alocat în Guvern banii necesari pentru refacerea lor în regim de urgență, astfel încât viața și bunurile oamenilor și obiectivele sociale din zonă să nu mai fie puse în pericol de viituri în perioadele ploioase ale anului”, a afirmat șeful executivului.

Valoarea investiției este de 3,9 milioane de lei, aceasta fiind aprobată de Guvern, cu finanțare în regim de urgență,  prin HG 582/2018. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie 2018.

Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor și Pădurilor, iar autoritatea contractantă este A.N „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret.

Prin această investiție se va amenaja albia râului Slănic pe o lungime de 1.135 metri liniari (zid de sprijin, grindă de sprijin, praguri de fund).

Investiția este necesară deoarece ca urmare precipitațiilor abundente înregistrate în perioada iunie-iulie 2018 în județul Bacău, precum și din cauza scurgerilor abundente de pe versanți, s-au produs creșteri de debite, care au antrenat mari cantități de material aluvionar, blocând cursul râului Slănic. Astfel, transportul de material aluvionar a condus la distrugeri ale lucrării de apărare pe sectorul Slănic Moldova – Târgu Ocna, respectiv distrugerea zidurilor din pereu din piatră brută rostuită, grinda de sprijin și praguri de fund.

Această investiţie este necesară pentru că, în cazul unor noi precipitații abundente, lucrarea poate fi afectată pe o lungime mult mai mare față de situația actuală, implicând costuri de refacere substanțial mai mari și efecte colaterale majore.

Obiectivul de investiții ,,Regularizare albie râu Slănic – în zona localităților Târgu Ocna și Slănic Moldova, județul Bacău”, este oportun pentru că distrugerile provocate de râul Slănic, în cazul deteriorării apărărilor de maluri, pot afecta major drumul de acces în stațiunea turistică Slănic Moldova, gospodăriile din zona adiacentă malurilor, precum și obiectivele turistice de interes local și național dezvoltate în zonă.

comments

comments