full screen background image

24 septembrie – Tradițională

De câteva zile încoace, messenger-ul mi se umple de mesaje din partea cunoștințelor prin care sunt atenționată cu privire la data referendumului prin care românii urmează a-și exprima votul legat de schimbarea Constituției. Mai exact, a articolului prin care se stabilește cine cu cine se poate uni prin căsătorie. Asta după ce fotografiile multora s-au înrămat cu mesajul de susținere a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.

Mi se mai spune în mesaje că bine ar fi să trimit mai departe informația primită altor familiști convinși pentru că, pare-se, presa ține sub tăcere data referendumului. La un moment dat, oarecum amuzată de etichetarea presei pe acest subiect, întreb o prietenă expeditoare dacă mi-a trimis mesajul pentru că mă știe și ca om care are legătură cu presa. Mi-a răspuns atunci, puțin deranjată de gluma mea, că nu acesta este motivul, ci faptul că mă știe o familistă convinsă. Iar mi-a lipit o etichetă…

Recunosc că nu sunt o susținătoare a căsătoriilor de același gen, dar nu înțeleg înverșunarea unora. Brusc, lumea a devenit vocală. Brusc, toți sunt familiști convinși, fără vreo pată la rever și foarte vocali. Nu-i rău, îmi zic, faptul că se mai întâmplă din când în când ca românii să fie mai hotărâți și uniți. Mi-ar plăcea însă să fie la fel de hotărâți și uniți și când aud țipetele unei femei “măritate tradițional” din apartamentul vecin.

Că veni vorba… Știați că la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută în familia tradițională? Că o româncă din zece este victima violenței domestice? Că una din patru femei din România a fost cel puțin o dată agresată fizic de partener în… familia tradițională?… Dacă nu știați statisticile exacte, cu siguranță bănuiați că lucrurile nu sunt roz deloc în multe familii… tradiționale. Și asta nu din cauza faptului că o mare parte din soții româncelor nu îndrăgesc culoarea roz…

Pe 6 și 7 octombrie e zi de referendum, dragilor! Indiferent de cum veți vota, important este să o faceți. Deși este despre tradiție, nu o păstrați pe aceea de a-i lăsa doar pe ceilalți să voteze, voi fiind prea ocupați cu postările pe rețelele de socializare sau trimiterea de mesaje. Indiferent dacă asta va conta sau nu în fața celor de la Haga, măcar pentru că scoate o mulțime de bani din buzunarele statului român, implicit ale noastre.

comments

comments