full screen background image

Peste 150 mc de lemn confiscat, după o acţiune pentru combaterea delictelor silvice desfăşurată de poliţişti

În perioada 11 – 18 septembrie, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava, au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase, .

Au fost efectuate 42 de controale, în urma cărora s-au aplicat 117 sancțiuni contravenționale, în valoare de 75.395 de lei.

De asemenea, a fost confiscată în vederea stabilirii provenienţei cantitatea de 151,86 mc de material lemnos, în valoare de 48.594 de lei, din care faptic 36,61 mc, iar valoric 115,25 mc.

Pe data de 12 septembrie, ora 04.50, o patrulă din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Adâncata a oprit pentru control, pe strada 22 Decembrie 1989 din municipiul Suceava, autoutilitara condusă de un bărbat, de 71 de ani, din comuna Valea Moldovei, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta ilegal cantitatea de 7,00 mc de cherestea de esență rășinoase. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos, în valoare de 4.676 de lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic, iar autoutilitara a fost indisponibilizată.

În 13 septembrie, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din comuna Coşna, pe linia respectării normelor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase.
În urma efectuării balanţei dintre stocurile scriptice şi faptice existente la punctul de lucru, echipa de control a constatat faptul că societatea deţine în plus, fără documente legale de provenienţă, cantitatea de 105,15 mc de lemn rotund de esență răşinoase şi 10,10 mc de cherestea.
Cu ocazia verificărilor, echipa de control a mai constatat şi alte încălcări ale prevederilor legale în materie.
În cauză, s-a dispus sancţionarea contravențională a societății, fiind aplicate 3 amenzi în cuantum de 10.000 de lei, iar materialul lemnos deținut în plus, fără documente, în volum total de 125,25 mc şi valoare de 24.832 de lei, a fost confiscat și lăsat în custodia organelor silvice.

comments

comments