full screen background image

12 septembrie – Școala “Uaau!”…

A început școala… Pentru cei mai mulți dintre cei mici, cu ochi curioși și zâmbete timide, școala vine cu multe emoții și firesc e… “Uaau!”. Sunt curioși să vadă dacă își vor face prieteni noi, dacă doamna învățătoare va fi bună și speră că-n clasa pregătitoare mai au timp și de joacă, pentru că nu vor avea teme.

Mai vezi emoții asemănătoare cu cele ale prichindeilor de clasă pregătitoare în toate clasele de debut. Cei de a V-a nici nu se străduiesc prea mult să și le ascundă, la gândul că o vor schimba pe doamna învățătoare cu o mulțime de profesori, fiecare cu stilul lui, valorile lui. Cei de clasa a IX-a își dau silința să-și ascundă trăirile sub încântarea că sunt liceeni și… trag cu ochiul la noii colegi, mai puțin interesați de profesori.

Ceilalți, care nu sunt debutanți nici printre cei de clase primare, nici printre gimnaziști sau liceeni, sunt nerăbdători doar să-și revadă colegii. Pentru că știu deja cum e doamna, cum sunt profesorii, cum e sala de clasă, cum sunt manualele și știu deja și cum stă treba cu temele. Iar începutul școlii nu aduce pe buze un “Uaau!”… ci mai degrabă un … “Bauu!’”.

“Bauu!’” pentru că temele-s prea multe, iar timpul liber prea puțin, “Bauu!”, pentru că testele-s prea grele, “Bauu!’”pentru că teoria e prea multă, iar practica inexistentă.

Îmi dau seama că ceea ce rupe ritmul lui “bau’” cam o dată la 4 ani, transformându-l în “Uaau!”, e din păcate doar schimbarea de profesori, de colegi, de locație.

Și că, după primele săptămâni în care și oamenii devin cunoscuți și spațiul familiar, nu mai auzi niciun “Uaau!” pe holurile școlilor. Totul devine uniform, monoton și predictibil. Școala nu reușește să-i mai suprindă pe elevi în felul acela în care să le stârnească curiozitatea, uimirea și bucuria unui “Uaau!” pe parcursul anului. Iar lipsa lui e semn că dispare curiozitatea, curajul, bucuria de a învăța.

Concluzionez la final că dacă școala, manualele și curtea școlii sunt atât de greu de schimbat, singura speranță rămâne tot în oameni. În profesorii de la clasă, care cu puțin efort în plus pot să transforme liniștea din sala de clasă, măcar din când în când din “Baau!” în “Uaau!”…

comments

comments