full screen background image

PSD: “Prin PNDL 2, județului Suceava i s-a alocat cea mai mare sumă din țară – 930 de milioane de lei”

Președintele Pro România – filiala Suceava, Cătălin Nechifor, crede că alocările bugetare de la nivel central pentru refacerea infrastructurii distrusă de inundații sunt total insuficiente.

El a declarat că unele localități au încasat de la Guvern sume infime, care nu vor acoperi decât o mică parte din daune, iar alte comune nu au primit nimic.

Nechifor a spus că soluția optimă ar fi acordarea de sume suplimentare, în cel mai scurt timp, pentru refacerea drumurilor, podurilor și podețelor afectate de ploi.

În replică, PSD Suceava a precizat că Primăriile sucevene afectate de inundații au solicitat aproape 40 de milioane lei, din care au primit 24 de milioane, iar Consiliului Județean i s-a alocat întreaga sumă solicitată, de 7,7 milioane de lei.

Printr-un comunicat de presă trimis de Departamentul de comunicare, PSD Suceava transmite:

“Marți, 31 iulie, la Suceava s-a desfășurat o conferință de presă a celui mai nou actor de pe scena politică națională și județeană. E vorba de un partid nou, mic, la a cărui dimensiune începe să se reducă și liderul său județean care a susținut această conferință.

Cu șiretenia sa recunoscută (pe care el o consideră abilitate politică, dar pe care sucevenii au sancționat-o în 2016) acesta a prezentat mass- mediei o serie de neadevăruri sau jumătăți de adevăr cu scopul de a denigra activitatea guvernării PSD – guvernul partidului căruia îi datorează tot ce a realizat până acum.

Pentru o corectă informare a sucevenilor dorim să prezentăm varianta reală a faptelor supuse discuției.

Din nefericire, în lunile iunie- iulie, județul Suceava s-a confruntat cu precipitații abundente care au generat inundații soldate cu pagube materiale în numeroase localități. Au fost afectate drumuri naționale, județene, locale, poduri, diguri, locuințe, culturi agricole. Cu o coordonare excelentă primarii, reprezentanții I.S.U, ai Jandarmeriei, ai Prefecturii au intervenit, au rezolvat situațile critice, au realizat o evaluare a pagubelor .Menționăm că perioadele ploioase și viiturile s-au succedat. Printr-o hotărâre de guvern au fost alocate sume necesare refacerii obiectivelor afectate îndeosebi a celor de mare importanță. Pentru pagubele evaluate până la data de 13 iulie, județul Suceava a primit una dintre cele mai mari sume din țară . Suma solicitată de primării a fost de aproape 40 milioane lei din care s- au primit aproape 24 de milioane de lei (60 % ). Consiliului Județean i s-a alocat în două tranșe întreaga sumă solicitată: 7, 725 milioane lei.

Nu au fost acordate despăgubiri pentru străzi și drumuri comunale neclasificate ; aceste obiective vor beneficia de sumele necesare remedierii, împreună cu alte obiective afectate după data de 13 iulie, printr-o nouă hotărâre de guvern ce a fost anunțată și care se va finaliza după rectificarea bugetară din această lună.Acest fapt este bine cunoscut de personajul politic menționat anterior încât solicitarea pe care a făcut-o guvernului este o demagogie puerilă.”

Nechifor a criticat şi stadiul în care se află investițiile Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

El a declarat că, după un an de la semnare, majoritatea proiectelor la rețelele de canalizare, drumuri, școli și dispensare sunt blocate.

Nechifor a atras atenția că Primăriile din județ au decontat doar 6% din cele 906 milioane de lei contractate, iar Consiliul Județean numai 0,03% din 221 de milioane, şi a solicitat Guvernului și autorităților sucevene “reacții rapide” pentru progres în execuția investițiilor PNDL.

În replică, reprezentanţii PSD Suceava reamintesc că, prin programul guvernamental PNDL 2, județului Suceava i s-a alocat cea mai mare sumă din țară (930 de milioane de lei), pentru finanțarea a 252 de proiecte de infrastructură în toate localitățile:

“Al doilea subiect abordat în conferința de presă, în aceeași manieră de denaturare a adevarului, a fost cel referitor la PNDL 2. Reamintim că prin acest program guvernamental județului Suceava i s-a alocat cea mai mare sumă din țară (930 milioane lei) pentru finanțarea a 252 de proiecte de infrastructură în toate localitățile.

Primarii au depus până în decembrie 2017 aceste proiecte, au semnat contractele de finanțare până în primăvara acestui an, iar acum toate primăriile derulează proceduri de achiziție a proiectării și execuției obiectivelor menționate.

Faptul că deja au fost primele solicitări de plată care au și fost onorate de MDRAP ( în valoare de aproape 5 milioane de lei) este o dovadă că acest minister dispune și virează rapid sumele solicitate de către primării. Iar modul tendențios în care deputatul noului partid a afirmat că această sumă este extrem de mică este doar o nouă încercare de dezinformare care poate să pună într-o lumină nefavorabilă în fața sucevenilor strădania celor 113 primari suceveni care au accesat acest program pentru comunitățile lor.

În general apariția unui nou partid pe scena politică ar trebui să fie în avantajul sucevenilor care ar avea o opțiune suplimentară, însă, din pacate, în acest caz, sucevenii sunt puși în fața unei opțiuni caracterizate prin șiretenie, viclenie, demagogie, minciună.”

comments

comments