full screen background image

”Rădăuțiul Civic” a prezentat activităţile desfășurate în ultimele trei luni

Grupul de inițiativă ”Rădăuțiul Civic” aduce la cunoştința rădăuțenilor activitățile pe care le-a desfășurat în ultimele trei luni

Au sesizat autoritățile locale cu privire la situația în care a ajuns lacul din parcul „Alexandru Sahia” și au cerut rezilierea contractelor de concesiune nerespectate.

Lacul din parcul „Alexandru Sahia” ajunsese într-o stare de nedescris, cu deșeuri aruncate la tot pasul și cu o apă necurățată de ani de zile. Au analizat cum s-a ajuns aici și au transmis o adresă către autoritățile locale în care au cerut rezilierea contractelor păguboase de concesiune care au adus lacul din Rădăuți în această stare.

Peste 500 de cetățeni au semnat adresa, iar în urma acestui semnal de alarmă autoritățile locale au reacționat și au curățat suprafața lacului.

Evenimentul a fost dedicat voluntariatului cu ocazia zilelor Municipiului Rădăuți.

Din dorința de a promova voluntariatul și implicarea în comunitate, au fost prezenti în parcul central, unde, împreună cu alte 11 grupuri de inițiativă, le-au povestit celor prezenți despre acțiunile desfășurate și despre cum se pot implica în acțiuni de voluntariat, au organizat ateliere de vorbit în public, de prim-ajutor și i-au întrebat pe cetățeni ce își doresc de la orașul nostru.

Au solicitat primăriilor din județul Suceava să își respecte obligația legală și să publice grila salarială pe site.

Au transmis primăriilor din județul Suceava pe al căror site nu se găsește grila de salarizare (obligație legală) o adresă prin care la rugat trimită link-ul și să spună unde se găsește acel document. În urma sesizării, 26 de primării și-au îndeplinit obligația. S-a ajuns astfel la un număr de 65 de primării din 114 au publicat grila de salarizare pe site. Au mai rămas 49 de primării fără acest document publicat.

Au propus autoriăților locale amplasarea unor panouri cu fotografii vechi, pentru promovarea istoriei Rădăuțiului.

După ce în luna noiembrie au depus la Primăria Rădăuți o adresă cu această propunere, au primit în luna mai un răspuns favorabil: autoritățile susțin această inițiativă și vor aloca fondurile necesare pentru montarea panourilor de promovare, prin fotografii vechi, a obiectivelor și a istoriei locale din Rădăuți.

La apelul Grupului Civic, rădăuțenii care au vrut să transmită un mesaj pentru susținerea democrației și să tragă un semnal de alarmă cu privire la modificările aduse legislației penale, au făcut acest lucru duminică 24 iunie, la Statuia lui Bogdan I.

Tabita Juravle și Naomi Baciu, eleve la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, au susținut în luna iunie un atelier la Școala Gimnazială George Tofan, Bilca. Atelierul a avut ca obiectiv creșterea abilităților de a vorbi în public ale elevilor de clasa a VII-a, de a-și controla emoțiile și a-și învinge teama, de a avea mai multă încredere în ei și de a-și dezvolta gândirea critică.

Au analizat situația câinilor fără stăpân din Rădăuți. I-au informat pe concetățeni despre Fundația „ALI pentru animale” și medicii veterinari care au grijă de peste 350 de câini din adapost și despre cum puteți adopta un câine fără stăpân.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments