full screen background image

Liberalii şi tinerii unionişti de la Chişinău au cerut consfinţirea limbii române în Constituţia Republicii Moldova

Deputaţi liberali din parlamentul de la Chişinău, precum şi reprezentanţi ai organizaţiei unioniste Asociaţia ‘UNIREA – ODIP’ au cerut duminică, de ziua Constituţiei Republicii Moldova, modificarea art.13 a Legii Fundamentale pentru înlocuirea denumirii limbii de stat din ‘moldovenească’ în limba română, în cadrul a două flash-moburi organizate în faţa legislativului moldovean, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

Parlamentarii liberali au venit în faţa parlamentului cu drapele tricolore şi au intonat ‘Deşteaptă-te române’ de Ziua imnului naţional al României, celebrată duminică.

În acelaşi timp, câteva zeci de tineri au înconjurat scuarul din faţa legislativului de la Chişinău cu un tricolor imens şi au cerut implementarea hotărârii Curţii Constituţionale din 2013, care stipulează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, şi modificarea art. 13 din Constituţia republicii în acest sens.

În decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Declaraţia de independenţă, în care este statuată limba română, prevalează asupra textului Constituţiei. Dar şi în prezent denumirea limbii de stat este subiect de dezbateri în Republica Moldova. Deputaţi din mai multe grupuri parlamentare au semnat un proiect de modificare a art. 13 din Constituţie pentru schimbarea denumirii limbii, dar iniţiativa nu a fost supusă votului în legislativ, aminteşte Radio Chişinău. AGERPRES

comments

comments