full screen background image

Incendiile de vegetaţie din California s-au extins până în apropierea Parcului Naţional Yosemite

Incendiile de vegetaţie din California s-au extins marţi până în apropierea Parcului Naţional Yosemite, în timp ce echipele de intervenţie se luptă cu flăcările în condiţii dificile – teren în pantă, greu accesibil, şi fum gros degajat de foc – pentru a proteja comunităţile aflate în pericol, informează Reuters.

Incendiul, denumit ”Ferguson Fire”, a izbucnit vineri noapte şi a provocat moartea unui pompier ziua următoare. Focul, care s-a extins până la doar câţiva kilometri de parcul naţional, carbonizase aproape 49 de kilometri pătraţi de vegetaţie până marţi după-amiaza.

”Focul continuă să se extindă”, a spus purtătoare de cuvânt a departamentului de pompieri, Adrienne Freeman. ”Este foarte multă vegetaţie, foarte, foarte uscată, mulţi copaci sunt distruşi de insecte”.

”Problema este că acest teren este abrupt”, spune Freeman. ”Este dificil să mergi pe aceste pante sau să pătrunzi în canioane. Sunt multe locuri în care nu putem aduce pompieri pentru că nu sunt în siguranţă”, a adăugat aceasta.

Munca echipelor de intervenţie a fost îngreunată de stratul gros de fum negru vizibil de la mai mulţi kilometri, care împiedică elicopterele cu apă şi aeroplanele să zboare la altitudini mici, în canioanele înguste.

Autostrada State Route 140, punctul vestic de intrare în Parcul Yosemite, a fost închisă din cauza extinderii flăcărilor. Autorităţile nu au stabilit încă sursa declanşării incendiului.

Întrucât focul înaintează încet spre est şi sud de la locul în care a izbucnit – Savage Trading Post, aflat la 32 de km sud-vest de hotarele parcului din Munţii Sierra Nevada -, responsabilii din departamentul de pompieri au avertizat că locuitorii din Jerseydale, Mariposa Pines, Clearing House şi Incline ar putea fi în pericol.

Un ordin obligatoriu de evacuare a fost emis în timpul weekendului pentru peste 100 de locuinţe, cele mai expuse riscului, din Jerseydale, a precizat Freeman.

Pompierul Braden Varney şi-a pierdut viaţa sâmbătă când buldozerul pe care îl opera pentru a limita incendiul s-a răsturnat, potrivit departamentului forestier şi împotriva incendiilor din California.

Varney este cel de-al zecelea pompier american decedat la datorie în decursul acestui an, potrivit National Interagency Fire Center.

California se confruntă cu cel mai sever debut al sezonului incendiilor din ultimul deceniu, cu peste 89.201 de hectare pârjolite şi şase incendii majore declanşate pe teritoriul statului, potrivit agenţiei.

Incendiile de vegetaţie au distrus deja 1,3 milioane de hectare pe teritoriul Statelor Unite anul acesta, mai mult decât media anuală din ultimii zece ani de 1,2 milioane de hectare. AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza