full screen background image

Ministrul Justiţiei, despre raportul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei: Este un raport intermediar, care poate fi completat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că, dacă va fi solicitat, Ministerul Justiţiei va contribui la formularea unui punct de vedere oficial care va fi transmis Comisiei de la Veneţia.

Tudorel Toader a fost întrebat luni de jurnalişti dacă recomandările cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia trebuie luate în seamă.

“Vă rog să acceptaţi faptul că inclusiv eu cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar. Tot în spaţiul public s-a afirmat faptul că România va formula un punct de vedere oficial pe care îl va transmite Comisiei de la Veneţia, înainte de definitivarea formei finale. În măsura în care Ministerul Justiţiei va fi solicitat în definitivarea, formularea, până la urmă, a acelui punct de vedere al României, evident că vom contribui şi noi. Prin urmare, până la momentul acela, şi este un lucru pe care eu îl repet, dacă un sau unii politicieni au exprimat un punct de vedere sau altul eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt cel care trebuie să comenteze comentariile altora”, a spus Toader, la sediul MJ.

Întrebat dacă raportul Comisiei de la Veneţia este unul politic, Toader a replicat: “În primul rând, este vorba de un raport intermediar, ceea ce înseamnă că dânşii, până în sesiunea din octombrie, îl vor definitiva, probabil chiar şi completa. În al doilea rând, eu de fiecare dată vă spuneam să ne recunoaştem, să ne cunoaştem competenţele, ceea ce înseamnă că cele trei legi ale Justiţiei au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi cel mai motivat îl primiţi fie de la iniţiatorii celor trei proiecte de lege, fie de la membrii comisiei care le-a adoptat şi supus ulterior dezbaterii parlamentare”.

Toader a fost întrebat de jurnalişti care este diferenţa între proiectul MJ privind modificarea legilor Justiţiei şi cel adoptat în Parlament.

“Îmi închipui că dumneavoastră ştiţi că, în intervalul 25 – 30 octombrie cred, un proiect de lege, care n-a trecut prin Guvern, un proiect de lege care a fost prezentat până la urmă Comisiei speciale ulterior a devenit iniţiativă parlamentară pentru trei proiecte de lege. Până la urmă, ca să facem o analiză riguroasă între şi dintre, trebuie să avem proiectele în faţă. (…) O referire pe care nu vreţi să o subliniaţi, să vă întrebaţi. Vă dau un exemplu: ştiţi că Ministerul Justiţiei nu a propus ca magistraţii să se pensioneze la 20 de ani? Propunerea pe care o găsiţi acolo, care a fost adoptată în lege şi pe care, spre surprinderea mea, deşi legile au trecut de atâtea ori prin controlul de constituţionalitate, deşi legile au fost criticate de atâtea ori de către cei care au dreptul de a le critica, de a sesiza Curtea Constituţională, nimeni dar absolut nimeni nu a criticat acea soluţie, nimeni nu a făcut referire la reducerea vârstei de pensionare”, a afirmat Tudorel Toader. AGERPRES

comments

comments