full screen background image

Eveniment dedicat promovării voluntariatului, la Rădăuţi

La inițiativa grupului „Rădăuțiul civic”, printre activitățile desfășurate cu ocazia Zilelor Municipiului Rădăuți 2018, a avut loc ediția a II-a a evenimentului „Voluntar pentru Rădăuți”, un eveniment dedicat promovării voluntariatului. Activitatea s-a desfășurat în zilele de 7 și 8 iulie, între orele 14:00 – 19:00 în parcul central din Rădăuți, iar voluntarii și-au amplasat standuri și au organizat miniactivități cu obiectivul principal de a promova voluntariatul și implicarea în comunitate.

Alte 11 asociații sau grupuri de inițiativă implicate în acțiuni de voluntariat în Municipiul Rădăuți s-au alăturat acțiunii în calitate de participanți, printre care: Bucovina Build & Travel (Habitat pentru Umanitate Rădăuți), Asociația Bafi, Centrului Social ,,Maria Ward”, Salvați Copiii – Subfiliala Rădăuți, Asociația UMANIA – Forumul pentru Fuziune Socială, Fundația ICAR, Consiliul Elevilor de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți, Consiliul Elevilor de la Colegiul „Andronic Motrescu”, Clubul Rădăuți Toastmasters, precum și Fundația „ALI pentru animale”.

Cei aproape 20 de voluntari prezenți au vorbit cu zeci de trecători despre organizațiile lor, despre acțiunile desfășurate în trecut, dar și despre acțiunile pe care doresc să le desfășoare în viitor. Organizatorii consideră că societatea nu trebuie să aștepte ca schimbările pozitive să vină mereu de la terți, ci să conștientizeze că ea are capacitatea și potențialul de a se implica direct și a pune umărul la rezolvarea problemelor locale.

În cadrul evenimentului, fiecare organizație și-a prezentat acțiunile proprii. Printre activitățile derulate în cadrul evenimentului s-au numărat următoarele: strângerea de semnături de către echipa „Rădăuțiul Civic” pentru una dintre ultimele campanii civice din Rădăuți „Petiția pentru salvarea lacului din parcul Alexandru Sahia”, activități de educație non-formală pentru copiii prezenți susținute de organizația Salvați Copiii, un atelier despre vorbitul în public, dar și o consultare a cetățenilor, aceștia fiind întrebați ce își doresc pentru Rădăuți. Asociația Bafi și-a prezentat activitatea din acest an (evenimentul “Iubim Pădurea” de la Palma Sucevița), dar și intențiile pentru următoarea perioadă: colectare medicamente și cosmetice expirate (pentru a fi distruse într-un mod responsabil față de mediu), campanii de plantare, cursuri de dans, acțiuni sociale pentru centre de plasament, cămine de bătrâni și persoane defavorizate.

„Mulțumim tuturor voluntarilor implicați, organizațiilor, cetățenilor care ne-au vizitat, Asociației „Bucovina Build and Travel” pentru sprijinul logistic și Primăriei Rădăuți pentru aprobarea de amplasare a standului Voluntar pentru Rădăuți și deschidere. Ne bucurăm că evenimentul a ajuns deja la ediția a II-a, fiind un proiect unic pentru un municipiu de dimensiunea Rădăuțiului și sperăm ca el să devină o tradiție” a declarat Florin Tiperciuc, coordonator al inițiativei.

România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului populației implicate în acțiuni de voluntariat, iar efectele acestui lucru sunt vizibile (tineri fără abilități de adaptare la piața muncii, apatie civică, lipsă de interes pentru comunitate). Conform datelor oficiale, în Rădăuți sunt înregistrate nu mai puțin de 114 asociații și 310 fundații, marea lor majoritate inactive. Aceste lucruri pot fi schimbate prin puterea exemplului și prin inițiativă, de aceea acest proiect va crește de la an la an.

Un moment aparte a fost reprezentat de susținerea unor ateliere de prim ajutor de către personalul și voluntarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Bucovina” Suceava și ai Detașamentului de Pompieri Rădăuți. Cetățenii prezenți și voluntarii asociațiilor au avut ocazia să afle care sunt regulile de comportament în caz de situații de urgență, dar și cum pot să acorde primul ajutor. „Ne bucurăm că această primă colaborare a avut loc la Rădăuți, pentru o populație mai informată și mai sensibilă la problemele celor din jur și sperăm ca ea să fie doar începutul. Mulțumim echipei ISU Suceava, domnului lt. col. Filip Ciutac, doamnei plutonier major Alina Popescu și colegilor lor pentru deschidere și profesionalism.” arată Luca Ciubotaru, fondator al grupului Rădăuțiul Civic.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments