full screen background image

Zeci de şoferi amendaţi pentru viteză sau consum de alcool la volan

Un număr de 43 de şoferi au fost depistaţi, în ultima săptămână, de poliţişti, conducând cu viteze de peste 180 km/h pe drumurile din România.

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliţiei Române au depistat, săptămâna trecută, 43 de persoane care conduceau cu viteze de peste 180 km/h şi alte 10 persoane aflate la volan în stare de ebrietate. Cea mai mare viteză înregistrată de radar a fost de 219 km/h, iar cea mai mare valoare de alcoolemie indicată de aparatul Drager a fost de 0,85 mg/l în aerul expirat, informează luni IGPR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În perioada 25 iunie – 1 iulie, poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliţiei Române au acţionat pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi creşterea siguranţei rutiere.

Astfel, pe autostrada A1, 28 de şoferi au fost înregistraţi circulând cu viteze cuprinse între 181 km/h şi 219 km/h. Pe autostrada A2, aparatele radar au înregistrat 6 conducători auto care se deplasau cu viteze cuprinse între 181 km/h şi 216 km/h, iar pe autostrada A3 poliţiştii au depistat 9 şoferi care au depăşit limita legală de viteză, având viteze cuprinse între 181 km/h şi 204 km/h, precizează sursa citată.

Viteza maximă a fost înregistrată, conform IGPR, pe autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, unde poliţiştii au depistat un bărbat de 42 de ani, din Bucureşti, care conducea cu viteza de 219 km/h.

Într-unul dintre cazuri, poliţiştii au depistat un şofer care conducea fără a avea acest drept, iar altă persoană se deplasa pe banda de urgenţă a autostrăzii A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti.

Toţi şoferii depistaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.464 de lei, iar ca măsură complementară le-au fost reţinute permisele de conducere pentru 90 de zile.

De asemenea, potrivit comunicatului citat, în timpul acţiunilor în trafic, poliţiştii au depistat şi 10 persoane care conduceau pe autostrăzi sub influenţa băuturilor alcoolice. Aparatul Drager a indicat cea mai mare valoare de 0,85 mg/l în aerul expirat.

În două cazuri au fost întocmite dosare penale, iar în celelalte opt au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, fiind luată totodată măsura complementară a reţinerii permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi fără drept de circulaţie.

Poliţia Română reaminteşte că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.

Conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere, menţionează IGPR.

Depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent între 1.305 şi 2.900 de lei). Totodată, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani, reaminteşte sursa citată. AGERPRES

comments

comments