full screen background image

România va accesa Fondul de Solidaritate al UE pentru sprijinirea oamenilor și comunităților afectate de inundații

Pregătirea României pentru preluarea și exercitarea Președinției Consiliului UE, prioritățile în domeniul energiei, precum și accesarea de către autoritățile române a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, au fost principalele teme discutate în cadrul întrevederii de astăzi a prim-ministrului Viorica Dăncilă și vicepremierului Viorel Ștefan cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că prioritățile României la Președinția Consiliul UE se bazează pe patru piloni principali, cu accent pe energie, cercetare și inovare, acordându-se însă atenția cuvenită noilor provocări la nivel european, precum și politicilor tradiționale: Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Politica Energetică, inclusiv componenta de cercetare-inovare. ”De asemenea, este important ca în mandatul Președinției României să obținem un acord politic privind Cadrul Financiar Multianual post-2020. Arătăm astfel că Uniunea Europeană rămâne puternică și după Brexit și că împreună punem bazele unei Europe puternice, solidară și incluzivă”, a afirmat șeful Executivului.

Vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat obiectivele și prioritățile României în domeniul energetic și a subliniat că rămân în prim plan diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și punerea în valoare a resurselor energetice la Marea Neagră. ”Reafirmăm angajamentul Românei în ceea ce privește realizarea proiectului BRUA, ale cărui lucrări au început luna trecută. Vom avea în continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect și nu vom încuraja abordările divergente făcute publice în ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritară pe agenda  Parlamentului României, întrucât dorim să asigurăm un cadru stimulativ pentru investițiile în acest domeniu”, a afirmat premierul Viorel Ștefan.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru Uniunea Energiei a apreciat eforturile Guvernului pentru pregătirea preluării și exercitării Președinției Comisei Europene și a remarcat că în timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementări în domeniul energiei. Comisarul european a punctat, între altele, trecerea la finanțarea inovativă și posibilitatea finanțării proiectelor de reconversie profesională din regiunile miniere. De asemenea, oficialul european a remarcat implicarea României în realizarea proiectului BRUA și preocuparea pentru valorificarea resurselor energetice la Marea Neagră. ”În acest context, România poate deveni un actor foarte important pe piața gazelor”, a afirmat comisarul european pentru Uniunea Energiei.

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii a fost accesarea de către România a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru sprijinirea oamenilor și comunităților afectate de inundații. Premierul Viorica Dăncilă a arătat că Executivul român va face o evaluare foarte atentă a pagubelor produse de inundațiile cu care se confruntă în această perioadă mai multe zone din România și va trimite  partenerilor europeni aplicația pentru accesarea acestui instrument de sprijin, care va fi complementar fondurilor alocate de la bugetul național. ”Sper să avem susținerea Comisiei pentru accesarea cât mai rapidă a Fondului de Solidaritate al UE. În calitate de europarlamentar, am propus un amendament potrivit căruia o parte din finanțarea solicitată de un stat să fie acordată imediat după depunerea aplicației, adică atunci când este mai mare nevoie de sprijin. Atunci nu am avut succes. Sper ca procedurile să fie revăzute, iar sprijinul din Fondul de Solidaritate să fie acordat cât mai rapid, pentru a-i ajuta cât mai urgent pe oamenii afectați de calamități”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

La întrevederea de la Palatul Victoria au mai participat secretarii de stat Bogdan-Constantin Andronic, Florin Ciocănelea și Iulian-Robert Tudorache.

comments

comments