full screen background image

29 iunie – Virgula, în primă instanță…

Uneori îmi găsesc inspirația urmărind diferite postări pe rețelele de socializare și comentariile aferente. Nu pot să nu remarc faptul că, dacă românul și-a mai pierdut din speranțe și alte calități de-a lungul timpului, ceva a păstrat și chiar a sporit: simțul umorului. Doar că, odată cu trecerea timpului, a devenit din ce în ce mai vizibil umorul… nerafinat, necenzurat și-n compensație adeseori ilustrat.

În multe cazuri, glumele ar trebui să aibă o bulină în dreptul lor. Nu doar din cauza conținutului, ci și a formei. Te dor ochii la câte greșeli de scriere conțin unele postări cu iz de glumă. Dar cum, teoretic vorbind, cei ce nu se apropie de vârsta majoratului n-au ce căuta în acest spațiu online, puțini sunt cei ce se autocenzurează sau folosesc măcar corectorul pe care îl oferă calculatorul pentru limba română și mult prea mulți cei râd cu lacrimi și atunci când nu este cazul. Și poate și din acest motiv unii preferă glumele ilustrate.

Există însă și glume bune pe rețelele de socializare. De cele mai multe ori scurte, lăsându-te pe tine să faci după lectură conexiuni și eventuale comentarii prelungite.

Și pentru că pe 29 iunie, pe lângă importanta sărbătoare religioasă a Apostolilor Petru și Pavel, se marchează în România Ziua Penitenciarelor, mai exact a lucrătorilor din aceste… lăcașe, mi-am amintit gluma cu domnul Dragnea. Care face referire la faptul că acesta le cerea iertare miilor de români “care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”.

O glumă făcută de un domn care se pare a luat Bacalaureatul la Limba română sau a studiat punctuația în vremuri în care poziția virgulei în propoziție chiar conta. Dumnealui a rezumat declarația domnului Dragnea așa: “Le cer iertare românilor, din pușcărie.” Mi s-a părut bună gluma! Și m-am bucurat că li s-a părut la fel și altor aproape 700 de utilizatori ai rețelei de socializare, care au distribuit postarea.

Încă o dată, virgula, pusă unde și când trebuie… schimbă total mesajul. Din păcate, de data aceasta nu schimbă și realitatea. Cel puțin în primă instanță… Concluzie: mai e loc de glume, mai e rost de studiul punctuației, mai e puțină răbdare până în a doua instanță.

comments

comments