full screen background image

Ziua Universală a IEI, sărbătorită la Shopping City Suceava

Timp de câteva zile, lumea satului bucovinean a prins viață în incinta Shopping City Suceava. De la arta țesutului și a cusăturilor cu vestitul război de țesut, la confecționarea costumelor populare cu broderii manuale cusute sau de mărgele, și până la impletirea cununilor de sanzaiene, frumusețea meșteșugurilor bucovinene a fost adusă în faţa vizitatorilor. Generațiile tinere au avut ocazia sa descopere o lume a traditiilor, plina de oameni iubitori ai straielor stramosesti, dar si îndeletniciri și tehnici de lucru neprețuite pentru cultura românească, în cadrul proiectului “Iubim Bucovina”, derulat in al 4-lea an consecutiv de Shopping City Suceava.

Pe 24 iunie, de Sânziene, sucevenii au fost invitati să îmbrace ia românească și să vină la Shopping City Suceava pentru a sărbători împreună Ziua universală a iei. In cadrul proiectului Iubim Bucovina, desfaşurat pentru al 4 lea an consecutiv, Shopping City Suceava încurajează clienții să poarte cu mândrie ia românească și să se mândreasca cu tradiţiilor bucovinene.

Astfel, pe parcursul zilei de duminică, sucevenii care au venit îmbrăcaţi în ie, au plecat acasă cu o fotografie printată pe loc la cabina foto, iar pentru cei care au dorit să-și achiziționeze o ie modernă, magazinele din Shopping City Suceava au pregătit oferte speciale pentru numeroase modele de ii. De asemenea, clientii de la cei mai mici la cei mai mari, au fost invitati sa ia parte la ateliere de impletit cununi de sânziene – realizate în colaborare cu Centrul Educaţional ECCE.

Toti cei care au trecut pragul Shopping City Suceava, duminica, au fost invitati la o sezătoare traditionala alaturi de Manastirencele , pe parcursul căreia clienţii au putut să admire îndemânarea şi răbdarea cu care se realizează adevăratele comorile ale artei populare bucovinene, dar si sa se bucure de muzica si dansurile populare alaturi de Ansamblul Mostenitorii din Humor. Nu a lipsit, bineinteles, expoziţia de ii cu motive bucovinene si catrinte traditionale, covoarele vechi de zeci de ani si lăzile de zestre, purtătoare ale unor povești de neuitat.

De asemenea Iubim Bucovina a adus în fața sucevenilor si o expoziție inedită de fotografie, dedicatei Mocanitei Hutulca. In cadrul acesteia vizitatorii vor avea ocazia de a admira povestea Mocanitei in toate anotimpurile, spusă prin imagini surprinse cu măiestrie și talent de fotografii Dorin şi Marina Sveduneac cunoscuți și apreciați promoteri ai frumuseților plaiului bucovinean si a tursimului din zona.

Proiectul Iubim Bucovina, initiat cu drag de Shopping City Suceava, se desfasoara pana pe 8 iulie inclusiv si invita sucevenii sa să descopere tradițiile demult uitate, printr-un decor bucovinean amplasat in interiorul centrului comercail, dar si Ateliere de semne cusute sambata pe 30 iunie si 7 iulie, de la ora 12:00 alaturi de Lina Jucan – mester popular, si ateliere de modelaj in lut impreuna cu Centrul ECCE desfasurate duminica 1 si 8 iulie, incepand cu ora 12:00.

“Iubim Bucovina! Susținem împreună tradițiile bucovinene!”, transmkit reprezentanţii Shopping City Suceava.

comments

comments