full screen background image

Ziua moţiunii de cenzură. Guvernul Dăncilă poate fi demis cu 233 de voturi

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie va fi dezbătută şi votată, astăzi, în plenul Parlamentului. Pentru demiterea Guvernului Dăncilă este nevoie de 233 de voturi. În acest moment, PNL, USR şi PMP au împreună doar 153 de parlamentari. Liberalii nu renunţă la speranţa că îi vor convinge şi pe alţii – inclusiv dintre membrii PSD – să susţină moţiunea.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Şanse sunt, vom purta discuţii până în ultima secundă a votului.

Totuşi, Victor Ponta şi parlamentarii care l-au urmat nu cred că demersul are şanse de reuşită. Aceasta este şi opinia liderului UDMR, care a discutat atât cu reprezentanţii Puterii cât şi cu cei ai Opoziţiei. Formaţiunea maghiară îşi va anunţa poziţia oficială abia astăzi, cu câteva ore înaintea şedinţei de plen.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: În acest moment şansele unei motiuni de cenzură până când PSD.

Şi, dacă liberalii încă mai negociază voturi, USR le cere românilor să-şi ia zi liberă şi să protesteze.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Cel mai puternic om politic e un dublu condamnat penal. (Oamenii, n.r.) Să își ia o zi liberă, să vină și să ne susțină ca să sporim șansele ca această moțiune să treacă”.

Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holuri Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund acestui apel.

Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire.

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.

Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze “pentru”.

Unul dintre proteste ar urma să se desfăşoare în Parcul Izvor, iniţiatori fiind parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, iar pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente de protest, inclusiv un ”protest pe roţi”, cu autovehiculele, în jurul Palatului Parlamentului. De asemenea, manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

Surse: Digi24, news.ro

comments

comments