full screen background image

26 iunie – Permis cu 10 clase

A venit vremea concediilor și drumurile publice se aglomerează din ce în ce mai mult. Șoferi de toate culorile, dimensiunile și limbile circulă nestingheriți. Unii mai abili într-ale condusului, alții mai puțin. Unii mai slobozi la gură, alții doar cu un zâmbet plin de subînțelesuri. Drept pentru care, gândul m-a dus la o propunere legislativă despre care citeam zilele trecute.

Ministerul Transporturilor, în cadrul strategiei pentru creșterea siguranței rutiere, a propus ca cei care nu au absolvit învățământul minim obligatoriu de 10 clase să nu poată candida la obținerea permisului de conducere. Președintele Asociației pentru Siguranța Auto declara că au fost descoperiți în trafic conducători auto care nu știau să scrie sau să citească.

Această propunere a dat naștere la discuții aprinse în spațiul online. Instructorii auto au considerat, mulți dintre ei, că este o discriminare. Pentru că sunt mulți care nu au terminat 10 clase din motive obiective, dar care ar putea fi capabili să devină șoferi pricepuți. Că mai important decât alfabetul în cazul șoferiei este să poți să-ți coordonezi mâinile și picioarele, să ai reflexe corespunzătoare, să treci testul psihologic.

Bineînțeles că replicile acide au curs după acest tip de opinie. Unii se întrebau dacă celor care sunt analfabeți li s-au povestit regulile de circulație sau au privit doar imaginile, alții se întrebau cum poate un instructor auto să comunice eficient cu un astfel de candidat la permisul de conducere, dacă este analfabet. Bineînțeles că toți i-au bănuit pe instructori că nu vor să-și piardă pâinea, având în vedere că o astfel de limitare ar duce la scăderea celor ce fac școala de șoferi cu un procent de 50%.

Mă situez de partea celor care susțin existența în trafic a cât mai multor șoferi educați. Nu doar la “școala vieții”. Dar nu pot să contest faptul că poți fi un om excelent educat, dar care nu are abilitățile necesare unui șofer.

De fapt, nu văd care este problema instructorilor și nici a celor care, pe cealaltă parte, îi înjură pe instructori. Doar nu ei sunt cei care acordă permisul de conducere. Ei sunt doar cei care îi pregătesc. Problema este, de fapt, la următorul nivel. La aceia care îi promovează la examene pe cei care nu au ce căuta pe drumurile publice. Indiferent dacă au doar 8 clase sau masterat, sunt doctori sau crescători de ovine, toți trebuie să cunoască și să respecte legislația rutieră. Iar dacă la cunoașterea regulilor se mai adugă și respectul pentru ceilalți conducători auto, îi putem suspecta de consumarea educației în doze potrivite, indiferent dacă au făcut-o în 8,10 sau 20 de ani de școală.

comments

comments