full screen background image

Intotero le-a spus românilor din Italia că trebuie să fie informaţi despre riscurile la care se expun

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, aflată în vizită în Italia, a reiterat necesitatea ca românii să fie informaţi despre riscurile la care se expun când se stabilesc şi lucrează în altă ţară, se arată într-un comunicat al MRP, transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Intotero s-a întâlnit joi cu reprezentanţi ai mediului asociativ şi cu oficialităţi locale din sudul Italiei.

La Cosenza, ministrul a avut o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiei “Comunita Rumena in Calabria Dacia”. Întâlnirea a început pe acordurile imnului României şi, pentru a celebra apropiata Zi a Iei, femeile au purtat bluza tradiţională românească.

“Ministrul Intotero a reiterat necesitatea ca românii să fie informaţi despre riscurile la care se expun odată cu decizia de a se stabili şi a lucra în altă ţară. Le-a prezentat membrilor comunităţii campania MRP ‘Informare acasă! Siguranţă în lume!’ şi i-a încurajat să acceseze şi ghidurile şi materialele informative puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, de Consulatele Generale ale României în Italia şi de Ambasada României”, se arată în comunicat.

Conform MRP, reprezentanţii autorităţilor locale au salutat iniţiativa Consulatului General de la Bari de a realiza consulate itinerante la Cosenza.

“Am discutat cu românii noştri despre problemele care îi preocupă cel mai mult: dubla impozitare, problematica minorilor abandonaţi, locurile de muncă disponibile acasă, în România, nivelul salarizării. Munca la negru, fără contracte, este o altă temă foarte importantă şi i-am încurajat pe cei prezenţi să evite riscurile uriaşe la care se expun, să nu accepte să lucreze fără acte. O temă importantă este şi nevoia de a organiza cursuri de limba română pentru copiii din comunitatea din sudul Italiei şi le putem pune la dispoziţie suporturi de curs, prin proiectele pe care le derulează MRP”, a declarat Intotero.

Ulterior, ministrul a mers în oraşul Lamezia Terme, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului local, cărora le-a mulţumit pentru relaţia apropiată cu românii din comunitate. Ea s-a întâlnit şi cu Massimo Ribaudo, comandant al grupului de carabinieri din Lamezia Terme care a coordonat şi instrumentează cercetările în cazul Cristinei Condrea, românca sechestrată vreme de 10 ani de un italian.

Totodată, Intotero a discutat cu membrii asociaţiei “PRO România”, pe care i-a încurajat să depună proiecte pentru a obţine finanţare nerambursabilă din partea MRP.

“La fiecare întâlnire cu românii, le pun întrebarea ce i-ar determina să revină acasă. Iar cei cu care am dialogat azi au amintit, la fel ca aproape toţi conaţionalii noştri de peste hotare, de evoluţii precum: salarii mai mari, servicii medicale mai bune şi infrastructură. Căutăm, la nivel de Guvern, cele mai bune măsuri”, a mai afirmat Intotero. AGERPRES

comments

comments