full screen background image

Conferinţa Naţională „Dinastia Lovineștilor”, la Fălticeni

În zilele de 14-15 iunie 2018, Primăria municipiului Fălticeni și Asociația Culturală „Text și discurs religios” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române, organizează, la Fălticeni, ediția a II-a a Conferinţei Naţionale „Dinastia Lovineștilor”.

Conferinţa creează un cadru de dezbatere pentru specialiştii preocupaţi de problemele criticii lovinesciene, de la Universitatăţile din țară şi de la Institutele de Cercetare ale Academiei Române.

Festivitatea de deschidere se va desfăşura joi, 14 iunie 2018, la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, cu începere de la ora 16.00.

În deschiderea Conferinţei, P.S. Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va rosti cuvântul de întâmpinare și va oferi binecuvîntarea participanților la simpozion. În continuare, vor susţine cuvânt de bun venit Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, și reprezentanții instituțiilor organizatoare.

Sesiunea solemnă va fi urmată de comunicarea de plen, Posteritatea critică a lui E. Lovinescu, rostită de către domnul Academician Eugen Simion, de lansările de carte: Eugen Simion, Posteritatea critică a lui E. Lovinescu; Dicţionarul General al Literaturii Române, vol. I-IV, literele A-L (coord. Eugen Simon); Dinastia Lovineștilor (coord. Lucian Chișu și Sorin Guia) și de conferirea Premiului E. Lovinescu pentru contribuții la studierea și editarea operelor criticului fălticenean (președintele comisiei: Acad. Eugen Simion).

Comunicările în secțiunea Lovineștii în literatură și Masa rotundă cu titlul Mihail Sadoveanu și Fălticenii, la care și-au anunțat participarea peste 25 de personalități din lumea criticii literare, se vor desfășura vineri, 15 aprilie, în Aula și Amfiteatrul Colegiului Național „Nicu Gane”, din Fălticeni, cu începere de la ora 10.00.

Organizatorii doresc ca acest eveniment cultural să fie înnobilat și de dimensiunea spirituală. În acest sens, în seara zilei de vineri, 15 iunie, de la ora 19.00, pe esplanada Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va susține conferința Cuvînt către tineri, urmată de concertul formației Zdob și Zdub.

Și în acest an, organizatorii vor oferi invitaților posibilitatea de a participa la slujba de pomenire la mormântul familiei Lovinescu (vineri, 15 iunie, ora 9.00, la Cimitirul „Grădini”) și de a vizita cîteva lăcașuri de cult, monumente istorice din zona Fălticenilor (Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia, ctitorie a domnitorului Petru Rareș, 1530; Biserica din lemn Sf. Mercurie și Ecaterina din Rădășeni, monument istoric 1611, ctitorie a domnitorului Ștefan Tomșa al II-lea; Biserica mânăstirii Rîșca, ctitorie a domnitorului Petru Rareș. 1542).

Tot vineri, de la ora 21, pe Esplanada Muzeului de Artă “Ion Irimescu” se va desfăşura un concert susţinut de trupa “Zdob şi Zdub”.

Romfour este sponsor principal al evenimentului.

comments

comments