full screen background image

Circa 750 de tineri români cu vârsta de 18 ani vor putea beneficia de Programul DiscoverEU

Circa 750 de tineri români cu vârsta de 18 ani, elevi, angajaţi sau aflaţi în căutarea unui loc de muncă, vor putea călători gratuit cu trenul pe parcursul acestui an în tot spaţiul Uniunii Europene în baza Programului “DiscoverEU”, care va fi lansat marţi, a anunţat eurodeputatul Siegfried Mureşan, iniţiator al proiectului în calitate de negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2018.

“De la începutul muncii mele pe buget mi-am propus ca acesta să fie şi un buget (…) cu cât mai multe proiecte concrete pentru tineri”, a declarat Mureşan, luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

El a explicat că, prin acest program, tinerii din statele membre UE care au împlinit sau împlinesc 18 ani în perioada 2 iulie 2017 – 1 iulie 2018 pot beneficia de un abonament de tren gratuit de până la 30 de zile cu care să călătorească în Uniune în această vară. Aplicanţii trebuie să fie cetăţeni ai unui stat membru al UE şi să deţină documente valabile de călătorie, carte de identitate sau paşaport, la momentul efectuării călătoriei. Cea de-a patra condiţie, este să călătorească în perioada 9 iulie – 30 septembrie.

Potrivit lui Mureşan, aproximativ 15.000 de tineri din UE vor primi un permis gratuit de călătorie în această vară, urmând ca dintre aceştia circa 750 să fie din România.

“Avem prevăzute 12 milioane de euro pentru prima ediţie a acestui proiect. Apreciem că vom reuşi să finanţăm în jur de 20 de mii de bilete, pentru început, în această perioadă sunt puse la dispoziţie tinerilor 15.000 de bilete. Acestea vor fi alocate şi având în vedere ponderea populaţiei fiecărui stat membru al UE în ponderea populaţiei UE. (…) Dacă aceste bilete se epuizează şi rămâne buget disponibil, atunci va avea loc o a doua perioadă de aplicaţii în toamnă cu perioada de călătorie spre sfârşitul anului, în principiu în vacanţa de iarnă a elevilor”, a afirmat eurodeputatul.

El a precizat că doreşte ca acest proiect să fie permanent. “Deja, Comisia Europeană în propunerea de buget pentru perioada 2021-2027 a inclus acest proiect şi a prevăzut 700 de milioane de euro, adică 100 de milioane de euro pe an”, a adăugat Mureşan.

Înscrierile în program vor începe marţi, 12 iunie, pe site-ul http://europa.eu/youth/discoverEU, urmând să se încheie pe 26 iunie.

“Comisia Europeană va face selecţia şi tinerii vor putea călători în vacanţa de vară în perioada 9 iulie – 30 septembrie. (…) Oricine are 18 ani este eligibil, nu trebuie să fii elev. Trebuie să începem să ne gândim la toate categoriile de tineri, nu doar la studenţi, ci şi la tineri ucenici, la tineri din şcoli profesionale şi chiar la tineri şomeri, toţi au nevoie de sprijin”, a spus eurodeputatul.

Aplicanţii trebuie să aibă un plan de călătorie, care să includă şi obiective de patrimoniu cultural. “După aceea, va mai fi şi un chestionar european tot legat de anul patrimoniului cultural cu cinci întrebări cărora tinerii trebuie să le răspundă, tocmai pentru ca, dacă numărul de bilete solicitate depăşeşte numărul de bilete pe care-l putem acorda, atunci să se poată face o selecţie”, a afirmat Mureşan.

La Programul DiscoverEU se poate aplica nu doar individual, dar şi ca membru al unui grup de maximum cinci persoane, care trebuie să-şi desemneze un lider, acesta fiind cel care completează formularul şi răspunde la întrebări. “Liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalţi membri pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra on-line, completând datele lor personale. Toţi membrii grupului trebuie să aibă vârsta de 18 ani”, potrivit programului.

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor din Bucureşti, Anne-Marie Bianca Arcidiacono, şi preşedintele Asociaţiei Tinerilor Bucureşteni, Ionuţ Mirea, care au salutat proiectul şi au precizat că vor face toate demersurile pentru diseminarea către tinerii români a informaţiilor legate de programul DiscoverEU. AGERPRES

comments

comments