full screen background image

Un nou asigurator, în parteneriat cu societatea RECREX, va intra pe piaţa din România!

Piata din Romania atrage noi asiguratori internationali. Astfel, in curand isi va incepe activitatea pe piata locala compania de asigurari LEV Ins, din Bulgaria, in parteneriat cu societatea RECREX. Pentru inceput va vinde asigurari auto (RCA si CASCO), urmand sa isi diversifice portofoliul.

Compania va activa pe piata locala in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services), care se refera la comercializarea directa a serviciilor de catre o societate de (re)asigurare intr-un alt stat membru la distanta (fara a avea un sediu sau o sucursala deschisa in statul membru).

“Piata de asigurari din Romania a atras atentia pentru ca are un potential ridicat de dezvoltare, lucru care se poate vedea si in trendul din ultimii ani, cand s-au dezvoltat si alte segmente, altele decat auto”, a declarat Daniela BĂDĂLUŢĂ, Presedintele companiei RECREX.

“In acelasi timp armonizarea legislativa impreuna cu masurile de stabilizare a pietei luate de catre autoritati si adoptarea directivelor europene ofera siguranta, iar orice asigurator sau investitor strain in general capata incredere atunci cand legislatia din tara de destinatie este similara cu cea din tara de origine. Pe de alta parte, concentrarea foarte mare a segmentului auto pe doar 3 asiguratori creeaza o nevoie de dispersare in piata si de imbunatatire a mediului concurential. Asiguratorii internationali sunt constienti ca pot valorifica aceste oportunitati mai ales intr-un cadru legislativ favorabil”, a adaugat ea.

RECREX activeaza de cativa ani la nivel international pe mai multe segmente in tari cum ar fi Spania, Italia sau Germania, dar si in tarile vecine cum ar fi Bulgaria sau Moldova.

“Pentru Bulgaria dezvoltam de doi ani un parteneriat cu Compania de Asigurari LEV Ins, iar proiectul de dezvoltare a acestui asigurator si pe teritoriul Romaniei a venit ca o consecinta fireasca a obiectivelor ambelor companii. Am dobandit in timp increderea LEV Ins prin serviciile de specialitate prestate la un nivel inalt calitativ, prin respectarea tuturor cerintelor normative inclusiv a Ghidului OECD pentru gestionarea daunelor”, a precizat BĂDĂLUŢĂ.

Potrivit acesteia, LEV Ins este cel mai mare asigurator din Bulgaria, cu un istoric din 1996, find prima companie de asigurari cu capital integral bulgaresc. LEV Ins este liderul segmentului auto in Bulgaria si, inca de la inceput, fondatorii au lansat produse inovatoare care au anticipat evolutia ulterioara a pietei si care au contribuit atat la dezvoltarea pietei de asigurari, cat si la dezvoltarea economica a tarii in general.

“Acest trend este continuat si astazi pentru ca face parte din cultura organizationala a companiei si dicteaza strategiile de dezvoltare. In ceea ce priveste dezvoltarea pe plan international, LEV Ins vizeaza mai multe tari incepand cu Romania prin parteneriatul cu RECREX”, a aratat Daniela BĂDĂLUŢĂ.

Pentru inceput LEV Ins se va concentra pe segmentul asigurarilor auto adresate intregii piete din Romania, acordand o atentie deosebita inovarii si noilor tendinte de pe piata europeana.

“Principalul rol al RECREX in parteneriatul cu LEV Ins este cel de Reprezentant General, acesta incluzand activitatea de management, reprezentarea fiscala, dar si rolul esential de reprezentant de despagubiri pentru gestionarea si lichidarea dosarelor de daune. Totodata, RECREX are rolul de control si suport pentru canalele de distributie”, a explicat Daniela BĂDĂLUŢĂ.

“Unul dintre cele mai importante angajamente ale RECREX in implementarea si dezvoltarea acestui proiect il reprezinta echidistanta fata de asigurator si client, printr-o prezenta tangibila si transparenta in acelasi timp. Acest angajament constituie o garantie de buna practica in primul rand fata de consumatori si apoi fata de autoritati pentru operatiunile din Romania ale LEV Ins prin Reprezentantul sau RECREX”, a adaugat ea.

Acest parteneriat va aduce si unele schimbari in dezvoltarea activitatii RECREX.

“In cei peste 8 ani de activitate, RECREX si-a desfasurat activitatea cu succes si la cele mai inalte standarde avand sediul principal la Suceava. Astazi putem spune ca acest lucru nu constituie o barier,a ci un avantaj, dar cu toate acestea dezvoltarea afacerii presupune si stabilirea in alte locatii, precum Bucuresti sau Sofia, dar fara a aduce schimbari asupra sediului principal. In vederea indeplinirii angajamentelor asumate in toate liniile de afaceri, echipa RECREX este formata din profesionisti cu o vasta experienta in domeniul asigurarilor care ating excelenta in munca lor indiferent de locatia in care se afla”, a mentionat Daniela BADALUTA.

In domeniul asigurarilor libera prestare de servicii (FOS – Freedom of Services) face referire si da dreptul oricarui asigurator care este autorizat intr-un stat membru UE de a practica activitatea de asigurari si in alte state membre UE fara a fi necesara o noua autorizare, prin respectarea unor conditii specifice.

Aceasta se realizeaza prin notificarea Autoritatii de Supraveghere din statul membru de origine si respectand aceleasi conditii ca si companiile autorizate in statul membru gazda.

In Romania, ASF a modificat, inca din luna ianuarie 2016, Norma 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accidente de vehicule prin adoptarea prevederilor Directivei 92/49/CEE .

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o companie straina pentru a activa intr-o alta tara in baza FOS? “Prima conditie este sa fie deja autorizat intr-un stat membru UE, dat fiind faptul ca aceste criterii de autorizare sunt alineate la nivel european prin adoptarea normativelor comunitare de catre toate statele membre, iar in Romania sunt reglementate prin Legea 237/2015. La notificarea Autoritatii de Supraveghere din statul de origine a intentiei de desfasurarea a activitatii pe teritoriul altui stat membru, asiguratorii prezinta numele si adresa reprezentantului de despagubiri din statul gazda, dar si pe teritoriul celorlalte state membre, precum si dovada calitatii de membru al BAAR”, a explicat Daniela BĂDĂLUŢĂ.

RECREX, in calitate de reprezentant de despagubiri al societatii de asigurare LEV Ins AD din Bulgaria, a notificat BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania privind intentia acestuia de a desfasura activitate de asigurare pe teritoriul Romaniei, inclusiv pe segmentul RCA, in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS).

comments

comments