full screen background image

Dan Cuşnir, PSD: O treime din parcările ce se doresc a fi create în Suceava sunt pe spațiul verde

Consilierii locali PSD din municipiul Suceava vor vota doar o parte a proiectului parcărilor de reședință, propus de viceprimarul PNL LUCIAN HARȘOVSCHI.

Președintele Organizației Municipale PSD Suceava, DAN CUȘNIR, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de consilierul local Gabriel Buciac, că amplasamentele a 238 de locuri de parcare vor fi votate, deoarece nu afectează spațiile verzi.

În schimb, la alte 104 locuri au fost semnalate neconcordanțe care fac imposibilă aprobarea din partea social democraților.

“Conform art. 4 lit. c) din Ordinul MS Nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei spaţiile amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă adică în zona amplasamentelor clădirilor de locuit, trebuie să fie situate la distanţe de minimum 5 m de ferestrele amerelor de locuit
Din păcate aceasta nu este singura normă legislativă pe care o încalcă proiectul celor asa zise 5000 locuri de parcare. Sunt mai multe articole din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din zonele urbane, încălcate. De asemenea circulația pietonilor, în special a copiilor nu va mai fi în siguranță odată aprobat acest proiect. Toate acestea ne fac pe noi consilierii PSD să nu fim de acord cu proiectul parcărilor. Demagogia, dezinformarea, folosirea unei teme importante pentru captarea atenției populației spre altceva decât la ceea ce se petrece cu adevărat în municipiul nostru, sunt folosite în continuare de către domnul viceprimar Harșovschi.

Stimați cetățeni, proiectul ce prevede crearea a 4364 locuri de parcare în municipiul Suceava, nu va moderniza parcările existente de când a fost construit fiecare cartier în parte. Acest proiect al parcărilor prevede asfaltarea sau betonarea unor parcări create de cetățeni de-a lungul timpului pe spațiul verde din imediata apropiere a blocului în care locuiesc. Cum s-a ajuns la această situație? Conform legii nr. 24/2007 începând cu 1 ianuarie 2008 autoritățile locale erau obligate să aibă Registrul local al spațiilor verzi, pentru a putea administra cât mai corect spațiul verde din localitate. La noi a fost aprobat abia în anul 2018. Sunt sigur că dacă acest registru ar fi existat așa cum se cere, la timpul său, astăzi sucevenii ar fi avut în continuare un oraș verde. Însă în lipsa acestuia fiecare a făcut ce a dorit în Suceava, parcări personale, garaje, spații îngrădite etc. fără autorizarea de către autoritățile abilitate. Dar nici autoritatea publică locală nu a intervenit pentru stoparea acestui fenomen de ocupare abuzivă a domeniului public. E de înțeles de altfel, neavând ce să le ofere cetățenilor, au preferat să nu intervină.

După cum am mai spus, o treime din aceste parcări ce se doresc a fi create, sunt pe spațiul verde integral ori parțial, au copaci a căror situație nu știm care va fi odată cu aprobarea acestui proiect și vor fi făcute până în geamul celor ce locuiesc la parter.

Din momentul în care a fost adus pe masa noastră acest proiect am cerut să fie făcute mai multe modificări dar nu s-a făcut nimic, ambitia personală primând, în pofida dezvoltării reale a proiectului, drept dovadă este si faptul că acest proiect a fost pe masa consiliului local de 5 ori dar fără nici o modificare.

Toate acestea sunt constatate în urma verificării la fața locului a acestor viitoare parcări, studierii Registrului local al spațiilor verzi dar și a proiectului respectiv.

Pentru a vă exemplifica faptul că există nereguli voi prezenta 5 astfel de viitoare parcări, câte una din fiecare cartier:

1. Cartierul Obcini
Pe strada Viitorului avem o situație problemă legată de viitoarea parcare, deoarece aceasta nu doar că va fi făcută pe spațiu verde ci va fi până în geamul locatarilor de la parterul blocului G1. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că mai sus de blocul G1 a fost construit cu câțiva ani în urmă un bloc fără locuri de parcare, astfel s-a ajuns la situația ca locatarii blocului nou să parcheze pe spațiul verde.

2. George Enescu
Pe strada Lazăr Vicol dintr-un capăt în celălalt se dorește să fie făcute parcări până în geamul oamenilor, ori chiar pe spațiul verde. O soluție potrivită ar fi ca această stradă să fie cu sens unic pentru a se face parcări în spic.

3. Mărășești
Pe strada Leca Morariu în zona blocului A8 cu toate că acolo există arbori, spațiu verde, spațiu de joacă, conform proiectului parcărilor pe 4 parcele de acolo vor fi făcute parcări, asta fiind singura soluție identificată de actuala administrație, dar mai mult decât atât înregistrul spațiilor verzi, arborii și spațiul verde nu apar. Iar așa s-a făcut aproape peste tot unde se dorește a fi făcute parcări. Mai exact acele parcele cu toate că aparțin domeniului public, că fac parte din Mun. Suceava nu au fost puse în registrul spațiilor verzi.

4. Zamca
Pe strada Narciselor se dorește același lucru, distrugere a spațiului verde, tăierea copacilor pentru a fi făcută o parcare. Iar aici putem constata din nou faptul că chiar dacă în realitate există spațiu verde, copaci și gard viu, înregistrul spațiilor verzi nu mai apare.

5. Burdujeni
Și ultimul exemplu, pe strada Brândușei, un spațiu verde frumos, ce poate fi făcut loc de joacă și zonă de recreere pentru cetățeni, vrea să fie asfaltat.

Din aceste motive nu suntem de acord noi consilierii PSD cu acest proiect. Este un proiect important pentru suceveni și trebuiesc găsite alte soluții astfel încât să păstrăm puținul spațiu verde existent.

Domnul viceprimar susține că din cauza consilierilor PSD nu se pot face parcări în Suceava. Eu îl invit pe această cale să repare și să modernizeze toate parcările ce au această destinație din totdeauna. Numai în Obcini există 25 astfel de parcări care așteaptă de ani buni să fie modernizate.

Noi, consilierii PSD vom lupta în continuare pentru dezvoltarea adevărată a Sucevei și pentru viitorul copiilor acestui oraș.”

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza