Astăzi am fost tentată să vorbesc despre lucrurile care nu merg așa cum ne-am dori. Acțiuni sau gânduri inițiate de noi sau de cei ce ne înconjoară.
Și pentru că e vară și cu siguranță ieșim mai mult pe afară, inevitabil suntem puși în situația de a socializa mai mult cu ceilalți. Și cum e aproape imposibil ca toți cei pe care-i întâlnim să ne fie pe plac, se întâmplă să fim uneori puși în situația de a fi în preajma unora pe care nu îi suportăm. Fie că e atunci când suntem la o reuniune a familiei, a prietenilor sau doar la serviciu. Iar gândul întâlnirii cu persoana a cărei prezență ne dă o stare de disconfort, ne afectează.
Îmi veți spune că nu e musai să stai în preajma unor astfel de persoane. Și dacă într-adevăr nu le placi și întâlnirea cu ele te prost-dispune, mai bine o eviți. E o reacție firească a fiecăruia, aceea de a-și dori să-i fie bine cu propriile emoții.
Se pare însă că nu e cel mai sănătos demers! Iar a fugi de trăirile mai puțin plăcute poate fi de fapt cea mai proastă alegere pentru tine. Pentru că a evita, înseamnă de fapt a amâna trăirea emoțiilor negative ce îți sunt provocate. Iar timpul, cum știm, de cele mai multe ori înseamnă acumulare. Iar emoțiile ignorate se amplifică.
Și-atunci, consecventă fiind în credința că de la fiecare om – mai bun sau mai rău – pe care-l întâlnim avem ceva de învățat, cred că și aceștia, pe care nu îi suferim, ne pot fi buni profesori. Pentru că sunt cei în prezența cărora ne putem exersa capacitatea de a înțelege că, deși nu suntem la fel, cu toții ne dorim în mare cam aceleași lucruri în viață: să fim iubiți și acceptați.
E drept că acționăm diferit în atingerea scopului. Și de aici vine neînțelegerea. Dar dacă am sta puțin și ne-am întreba de ce cel care nu ne place acționează așa? Dacă am încerca să intuim motivele comportamentului? Poate am avea mai multă înțelegere pentru el și ne-ar irita mai puțin. Pentru că, de cele mai multe ori, cei care își atrag antipatii sunt cei care nu se iubesc pe sine, nu au încredere în ei și sunt nemulțumiți de propria persoană. Cei pe care îi numim, uneori răutăcios, frustrați. Nefiind împăcați cu ei înșiși, cum ar putea fi împăcați cu ceilalți? Și-atunci tu, care ești mulțumit de ceea ce ești și știi că vei fi chiar mai mult, de ce să eviți sentimentele de tot felul, care pot să te dezvolte mai mult?
Să nu vă imaginați acum că vă invit să faceți o spirală și să vă puneți în acord cu toți și toate! Vă sugeram doar că putem trece peste momentele mai puțin plăcute cauzate de întâlnirea cu persoanele pe care nu le agreem, propunându-ne din start să ne fie bine. Învățând cum să acceptăm mai ușor emoțiile celorlalți și educându-le în bine pe ale noastre.
Rămâne însă ca dumneavoastră să decideți ce e mai bine: să eviți, să te ciocnești sau să crești. Vă poate ajuta în luarea deciziei și doza de educație!