full screen background image

ALDE critică mărirea cu 25% a preţului biletelor pentru transportul în comun în Suceava

“Majoritatea PNL+PMP din Consiliul Local Suceava au pus încă un bir pe spatele sucevenilor, mărind cu 25% preţul biletelor pentru transportul în comun”, transmit reprezentanţii ALDE Suceava.

În şedinţa de Consiliu Local din data de 31 aprilie 2018, majoritatea PNL+PMP a votat creşterea preţului pentru o călătorie cu mijloacele de transport în comun aparţinând TPL S.A. cu 25% şi implicit majorarea tarifului la abonamente pentru publicul călător, a pensionarilor, a studenţilor şi a elevilor.

Printr-un comunicat de presă, Departamentul de comunicare al ALDE Suceava precizează:

“Sucevenii trebuie sa stie ca acest nou bir pus pe spatele nostru al tuturor , nu s-a pus pentru a imbunatati confortul si calitatea transportului in comun sau pentru majorarea salariilor (absolut justificata) a personalului de la TPL. Aceasta majorare a fost facuta pentru a proteja mafia din transportul ilegal de maxi-taxi si taxi din municipiul Suceava, interesele acestor pirati fiind tolerate cu largul concurs al unor oameni care ar trebui sa combata acest lucru, fapt de care domnul viceprimar Harsovschi nu este deloc strain.

Lunar, peste 50 de maxi taxi pirat circula nestingherite prin municipiul Suceava, in conditii de confort si siguranta precara pentru calatori, fara a elibera bilete, incalcand normele rutiere elementare, iar prejudiciul estimat este de peste 100 000 de euro pe luna, bani care realmente sunt „furati” de la TPL, in detrimentul calatorilor si a salariatilor de la TPL.

Sucevenii trebuie sa stie ca aceasta majorare de pret al biletelor putea fi evitata daca acest fenomen al pirateriei ar fi fost diminuat prin masuri ferme. Insa acest lucru nu a fost posibil deoarece acesti pirati se bucura de complicitatea tacita si de sprijinului viceprimarului Lucian Harsovschi. Degeaba invoca domnia sa tot felul de scuze care tin de legislatie, ca licentele de pe traseele pe care opereaza acesti pirati sunt acordate de Consiliul Judetean. Acestea pot fi invocate pana la un punct insa. In momentul in care domnul Harsovschi spune ca Primaria Suceava,a dat intr-o singura luna amenzi de 40.000 de RON, mimand lupta impotriva acestora, probabil nu s-a gandit ca exista concurenta si intre acesti pirati. Mai concret, o parte dintre acestia si-au manifestat nemultumirea chiar in timp ce efectuau calatoriile ilegale, plangandu-se calatorilor ca ei trebuie sa plateasca amenda pentru ca a fost intocmita corect nu ca la altii la care sunt „mici scapari” , sunt contestate in instanta si obtin anularea acestora. Aceste lucruri ne-au fost aduse la cunostinta de cetateni ai municipiului Suceava, indignati de modul si maniera in care arata transportul public in municipiul Suceava.

Tinand cont de aceste lucruri il intrebam public pe domnul viceprimar Lucian Harsovschi : Cate masini maxi-taxi si masini taxi detine prin interpusi? Ce venituri lunare ii aduc domniei sale aceste activitati? Oare nu exista un urias conflict de interese legat de acesta speta? In functie de raspunsul domniei sale , vom avea si noi o reactie la aceasta speta.

In mod evident, aceasta situatie nu mai poate fi tolerata si suntem convinsi ca si alte institutii ale statului trebuie sa-si aduca aportul pentru a solutiona aceasta problema.

Consilierii locali ai ALDE Suceava, au votat tot timpul impotriva cresterii pretului la salubritate, la cresterea taxelor si impozitelor locale, la cresterea pretului la caldura si mai nou , ieri, la cresterea pretului la bilete pentru transportul in comun, considerand ca aceste biruri puse pe spatele sucevenilor putea fi evitate sau mult diminuate daca ar fi fost un management mai performant la nivelul actualei conduceri a Primariei Suceava”.

În şedinţa de luni, consilierii locali suceveni au aprobat majorarea tarifelor pentru transportul public de călători.

Proiectul a trecut cu 12 voturi „pentru” ( PNL + PMP), 7 „împotrivă” (PSD) şi 3 abţineri (ALDE).

Solicitarea Adunării Generale a Acționarilor TPL prevede următoarele valori majorate : biletul – 2,50 lei, abonament nominal o zi pe toate liniile – 6 lei, abonament nominal 7 zile pe toate liniile – 27 de lei, abonament nominal 15 zile pe toate liniile – 46 de lei, abonament nominal lunar pe toate liniile – 75 de lei și abonament nenominal lunar pe toate liniile – 115 lei.

Motivațiile scumpirii tarifelor sunt creșterea prețului combustibilului, a cheltuielilor cu utilitățile, reparațiile și întreținerea mijloacelor de transport, precum și cheltuielile cu salariile.

Tot lunii, legislativul a aprobat reducerea cu 50% a abonamentului pe toate liniile pentru studenții până în 26 ani domiciliați în municipiul Suceava, aceștia urmând să plătească efectiv 33 de lei lunar.

comments

comments