full screen background image

Municipiul Suceava are doi noi cetăţeni de onoare

Soliștii instrumentiști Constantin Mândrişteanu și Leonard Zamă au fost desemnați, de către Consiliul Local, cetățeni de onoare ai municipiului Suceava.

Trompetistul Constantin Mândrişteanu (foto 1) a studiat incepand cu anul 1962 la Liceul de Muzica si Arte plastice din Botosani, ca elev la clasa de vioara a profesorului Romanescu Florin, urmand ca dupa 7 ani sa descopere trompeta, instrument cu care a reusit sa impresioneze si sa cante bucuriile si dorurile vietii.

Dupa absolvirea liceului in anul 1975 este angajat la Filarmonica de Stat din Botosani pana in anul 1977 cand s-a mutat la Orchestra ”Rapsozii Botosanilor” din Botosani, urmand ca in anul 1982 sa primeasca o invitatie la Ansamblul artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde a ramas pana la pensionare, mai exact, anul 2000.

Ulterior, s-a reangajat la Ansamblul folcloric “Dor Transilvan” din Bistrita, iar in prezent este angajat din nou la Orchestra populara “Rapsozii Botosanilor”.

Pe perioada carierei sale artistice Constantin Mandristeanu a cantat in spectacole si turnee in tara si in strainatate impreuna cu Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Dan Spataru, Angela Similea, Irina Loghin, Ion Dolanescu, Tiberiu Ceia, Sofia Vicoveanca si Laura Lavric.

Cu ajutorul Televiziunii Romane, trompetistul Constantin Mandristeanu si-a lansat inceputul carierei, iar la Electrecord a imprimat in 1979 un disc impreuna cu “Rapsozii Botosanilor”.

Au urmat apoi doua albume: „Bijuterii Folclorice” in 2003, si „Shadow of your smile” in 2009 (café-concert). Tot impreuna cu Orchestra Radiodifuziunii Romane a cantat sub baghete celebre: Paraschiv Oprea, Ionel Budisteanu, George Vancu, Ioan Cobala, George Sarbu, Viorel Leanca si a cantat cu aproape toti solistii moldoveni. A sustinut recitaluri la mari festivaluri de folclor: „Maria Tanase”, „Maria Lataretu”, „Mamaia”, „Cerbul de aur”. A fost colaborator permanent al unor mari realizatori si redactori de folclor: Marioara Murarescu, Ioana Bogdan, Alexandru Fabian, Virgil Comsa, Elize Stan, Ion Filip, Veronica Necula.

Cunoscutul poliinstrumentist Leonard Zamă (foto 2) cântă la 11 instrumente de suflat.

Pasiunea pentru muzica populară îşi are originile într-o bantă ţărănească la care a învăţat să cânte pe uliţele satului natal, Corni.
Tânărul s-a ambiţionat să ajungă un artist cunoscut şi, în anii ’70, a pornit spre Suceava pentru a studia la Şcoala Populară de Artă.
Ajuns în „marele oraş“, Leonard a făcut tot posibilul să ajungă în preajma membrilor ansamblului „Ciprian Porumbescu“.

„Gândurile mele erau de a ajunge instrumentist la ansmablu“, mărturiseşte Leonard.

În 1978 dorinţa i s-a îndeplinit şi, timp de trei ani, a fost instrumentist al celebrei formaţii de muzică populară.

Ulterior, a devenit profesor de instrumente tradiţionale la Şcoala Populară de Artă.

 

comments

comments