full screen background image

Atac în Liege: Faptele, calificate drept “atac terorist” de Parchetul federal al Belgiei

Justiţia belgiană a calificat drept “atac terorist şi tentativă de atac terorist” atacul care a avut loc marţi la Liege şi care s-a soldat cu trei morţi, printre care doi poliţişti, înainte ca autorul să fie lichidat, a anunţat miercuri Parchetul federal belgian, informează AFP.

“Faptele sunt calificate drept asasinat terorist şi tentativă de asasinat terorist”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Parchetului, Wenke Roggen, în timpul unei conferinţe de presă. “Primele elemente ale anchetei indică faptul că ar putea fi vorba de un atentat terorist”, a adăugat ea, precizând că ancheta cu privire la autorul atacului “se concentrează pe problema de a şti dacă acesta a acţionat singur”.

Totodată, autorul atacului de la Liege (estul Belgiei) este suspectat de comiterea unei alte crime în noaptea din ajunul atacului, a mai anunţat Parchetul federal.

Bărbatul de 31 de ani “este de asemenea suspectat de o crimă comisă la On, lângă Marche-en-Famenne”, a declarat Wenke Roggen. “Circumstanţele exacte ale acestor fapte fac obiectul unei anchete distincte”, a adăugat ea.

Motivele atacatorului erau neclare marţi după-amiază. Potrivit procuraturii belgiene, citată de dpa, bărbatul – identificat drept Benjamin H, cetăţean belgian, născut la 12 ianuarie 1987, cunoscut poliţiei pentru ‘furt cu violenţă, consum de stupefiante şi rebeliune’ – a strigat de mai multe ori ‘Allah Akbar’ în timpul atacului. Imagini difuzate de canalul de televiziune privat RTL îl arată pe atacator întins pe trotuar, îmbrăcat complet în negru, cu faţa la pământ.

Agenţia dpa citează declaraţiile lui Eric Van der Sypt, purtător de cuvânt al procuraturii belgiene, care a apreciat că atacatorul din Liege a recurs la un tip de atac similar celor prezentate de gruparea extremistă Statul Islamic în înregistrările sale video: combatanţii SI atacă agenţi de poliţie cu cuţitul şi după aceea încearcă să le ia armele. ”Aceste prime elemente trebuie înţelese ca fiind modus operandi prezentat cu regularitate pe internet în înregistrările video purtând marca SI”, a spus Van der Sypt, care a menţionat că, în 2016 şi la începutul lui 2017, individul s-a aflat în contact cu indivizi radicalizaţi, dar că ulterior nu au mai fost confirmate şi alte contacte.

Belgia, vizată de atentate jihadiste soldate cu 32 de morţi la 22 martie 2016, a fost scena mai multor agresiuni împotriva unor militari sau poliţişti. Ultimul atac considerat drept ‘terorist’ a avut loc la 25 august 2017: un bărbat de 30 de ani, de origine somaleză, a agresat soldaţi cu cuţitul, rănind uşor unul dintre ei, strigând ‘Allah Akbar’ în centrul Bruxellesului. El a fost împuşcat mortal.

La 6 august 2016, un algerian care trăia în Belgia a atacat cu maceta două poliţiste în faţa sediului poliţiei din Charleroi (sud), de asemenea, strigând ‘Allah Akbar’, rănindu-le în zona feţei şi a gâtului, înainte de a fi doborât. Gruparea Statul Islamic a revendicat a doua zi acest atac.

În septembrie 2016, în cartierul Molenbeek din Bruxelles au fost atacaţi cu cuţitul mai mulţi poliţişti, dar nu au fost răniţi datorită vestelor antiglonţ pe care le purtau. AGERPRES

comments

comments