full screen background image

25 mai – 100 de cărți pe an

Am citit undeva că o persoană normală rostește, în medie, cam 25 000 de cuvinte într-un an. E mult… e puțin? Ca să aveți o reprezentare materială a numărului celor rostite, ar fi echivalentul a peste 100 de cărți a câte 500 de pagini.

Zic că sunt o sumedenie de cuvinte! Iar dacă mai punem la socoteală și ceea ce transmitem non-verbal, deja ajungem la numere astronomice, ținând seama de faptul că oamenii comunică și mai mult prin gesturi, mimică, volumul vocii sau ritmul vorbirii.

Să ne oprim însă la cele 25 000 de cuvinte rostite. Și la cât de multe pot ele să construiască sau să dărâme în jurul tău. În ultima vreme, există tentația de a spune tot ce gândești. Să exprimi liber tot ce simți. Firească reacția adulților care au crescut în vremuri în care cenzura era o realitate. Drept urmare, pe paginile de socializare vezi tot felul de postări sau comentarii la postările altora, în care spiritul dezlănțuit de cenzură se revarsă. E drept că sunt cuvinte scrise și nerostite. Cred că am putea umple anual mai mult de 100 de cărți cu cuvintele scrise în spațiul online de unii.

Mă întreb, însă, despre ce ar fi aceste cărți? Ce titluri s-ar putea alege pentru ele?… Multe ar fi cu bancuri prea puțin inspirate. Unele i-ar avea ca personaje de roman pe politicienii noștri. Altele ar fi despre pseudo-vedetele de pe la noi, despre infracțiuni, despre bârfe. Toate cu un limbaj colorat, mai colorat decât curcubeul după ploaie.

Ar fi și vreo câteva cărți în care am putea aduna cuvintele frumoase. Cuvinte de mângâiat, de vindecat și de bucurat.

Ambele categorii de cărți în care am putea aduna cuvintele scrise pe paginile de socializare sunt însă… inspiraționale. Pentru viitorii adulți, bineînțeles. Copiii și adolescenții de astăzi, spirite libere, ce cunosc prea puțin cenzura – și asta doar dacă e pusă de părinți, eventual.
Preiau stilul mai puțin academic al celor pe care le citesc pe pagini de socializare la care nici nu ar trebui să aibă acces, dacă s-ar putea respecta legea. Preiau cu nonșalanță pentru că cel mai simplu e să înveți cuvintele mai puțin academice și apoi să le rostești în medii neacademice.

25 000 de cuvinte pe an… pentru mai mici sau mai mari. Oare, cei ce astăzi vor scrie pe pagini de socializare cuvinte, se întreabă cât de “inspiraționale” ar putea fi… mai ales pentru cei tineri? Retorică întrebarea… răspunsul e de găsit, eventual, în spațiul online.

comments

comments