full screen background image

Proiectul de dezbatere publică „Caravana Centenarului 2018”, la Rădăuţi

Pe data de 23 mai, Consiliul Județean Suceava, împreună cu Primăria Municipiului Rădăuți, organizează o serie de manifestări cuprinse în Proiectul de dezbatere publică „Caravana Centenarului 2018”, având ca temă „Zestrea Bucovinei 1918”.

Programul a debutat la ora 10.00, prin dezvelirea a două plăci comemorative, una la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și cealaltă la sediul Primăriei.

Activitățile se adresează tuturor persoanelor interesate de momentul celebrat, participarea fiind gratuită, deschisă tuturor rădăuțenilor care își doresc să intre în contact cu invitații și să fie prezenți la manifestări, a transmis pentru VIVA FM, Louana Popovici, purtător de cuvânt al primăriei Rădăuți.

Programul evenimentului este următorul:

Miercuri, 23 mai, între orele 10.00 – 10.30, la sediul Primăriei Rădăuți se va dezveli plăcuța aniversară care va fi sfințită de un sobor de preoți. Începând cu ora 10.45, la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” se va dezveli placa aniversară care va fi sfințită și vor fi pomeniți unionistul Ioan Nistor și familia Hurmuzăceștilor. va p rezenta prof. Adrian Puiu, directorul colegiului, după care vor susține alocuțiuni primarul Municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prof. dr. Mihai Iacobescu, cetățean de omoare al județului Suceava și cercetătorul Mihai Ștefan Ceaușu, de asemenea cetățean de onoare al județului.

Sesiunea de comunicări științifice va debuta în sala de festivități a Bibliotecii Municipale ”Tudor Flondor” din Rădăuți la ora 12.00. Sunt invitați să ia cuvântul primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tatar, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi, prof. dr. Ioan Paul Valenciuc, reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prof. dr Mihai Iacobescu și Mihai Ștefan Ceaușu, cetățeni de onoare al județului Suceava.

Între orele 12.30 – 13.30 este programată o activitate numită ”Etnii și culturi în Bucovina” , în cadrul căreia vor lua cuvântul prof. dr. Marian Olaru, directorul Centrului de Studii Bucovina, Mircea Irimescu, presedintele Societății pentru cultură în Bucovina și reprezentanți ai etniilor care au trăit în Bucovina.

Între orele 13.30 – 14.30 sunt programate o serie de activități susținute de invitați: ”Averile Bisericii Ortodoxe din Bucovina”, ”Industria lemnului -cheresteaua la nivelul anului 1918” și ”Creșterea cailor în Bucovina”. Vor prezenta preot dr. Ioan Paul Valenciuc, reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihai Grozavu, organizator al Comisiei Centenar 2018, consilier județean și Gheorghe Olarian, directorul Hergheliei Rădăuți.

La ora 14.30, la Casa de Cultură a Municipiului Rădăițo, cei prezenți vor fi invitați la lansarea cărții ”Scrisori din Bucovina”, scrisă de prof. dr. Mihai Iacobescu.

Între orele 16.00 – 20.00, la Foișorul din Parcul Central va fi un concert de muzică veche susținut de formații de la Centrul Cultural Bucovina și Casa de Cultură Rădăuți.

Tot la ora 16.00, la Mânăstirea Bogdana din Rădăuți se va dezveli o altă plăcuță aniversară, la clădirea veche a Parohiei din incinta Mânăstirii, moment prezentat de starețul Mânăstirii Bogdana, Arhimandrit Iustin Dragomir.

Două activități se vor desfășura începând cu ora 17.00 în Centrul Vechi al Rădăuțiului. Este vorba despre dezvelirea plăcii comemorative la fosta Prefectură (fostul hotel din Piața Unirii) și promenadă în Centrul Vechi al municipiului Rădăuți, prezentarea clădirilor de importanță istorică din perioada Bucovinei. Le vor fi ghizi invitaților arhitectul Sorin Pentelescu, ing. Mircea Irimescu și ing. Gabriel Flutur, șeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Rădăuți.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments