full screen background image

Senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache: Este exclusă modificarea modului de gestionare a fondurilor cuprinse în Pilonul II de pensii

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a declarat, săptămâna trecută,, că intenția PSD de a fura banii românilor din Pilonul II de pensii a fost devoalată printr-un document oficial, respectiv Prioritățile legislative ale Guvernului României pentru anul 2018 în care se arată clar că se propune suspendarea plăților la Pilonul II de pensii în perioada 1 iulie-31 decembrie 2018.

Senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, este de părere că, în ultima vreme, parlamentarii liberali suceveni inventează tot felul de subiecte de presă care mai de care mai “interesante”, prin care încearcă o manipulare asiduă și continuă a sucevenilor.

“Toate subiectele abordate de liberalii suceveni fac parte din categoria “Liberalii spun lucruri trăsnite”. Unul dintre subiectele predilecte ale liberalilor suceveni, au ca temă Pilonul II de pensii, dezbătut de d-na Angelica Fădor, care este, se pare, atotștiitoare. După ce a dat sfaturi ”prețioase” Ministrului Justiției, prof.univ.dr. Tudorel Toader, după ce a rezolvat (vorba vine) problema vămii Siret – d-na deputat a schimbat registrul, trecând cu dezinvoltură la tratarea problemelor financiare.”, spune Iordache.

Pentru a lămuri lucrurile, senatorul PSD face următoarele precizări cu privire la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II):

“1. În afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), in România există două alte tipuri de fonduri de pensii “private”: Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocații de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) și Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contribuții individuale și administrate privat (Pilonul III), ambele inființate prin Legi organice in 2004, respectiv 2006. Ca orice active in proprietate privată, contribuțiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naționalizate.

Fondurile din Pilonul II sunt in totalitate alimentate din alocații de la stat. Dar aceste alocații, odată transferate către fonduri în numele cetățenilor români beneficiari, devin active in proprietate privată și ele nu mai pot fi retrase sau naționalizate (confiscate), potrivit Constituției. Parlamentul și, respectiv, Guvernul au in competența lor majorarea sau micșorarea alocațiilor bugetare viitoare, fără să afecteze în nici-un fel contribuțiile trecute.

2. Fondurile de Pensii din Pilonul II au ajuns, la sfarșitul anului 2016, la 31,5 miliarde lei (aproximativ 7 miliarde euro), din care 65% sunt investite în titluri de stat, adica finanțează deficitul bugetar. Chiar dacă, în extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat și administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin valorificarea (vânzarea) activelor financiare pe care le au in portofoliu. Ori statul nu poate valorifica titlurile de stat, decât dacă le răscumpară, ceea ce ar insemna alocații bugetare echivalente, adică o majorare a deficitului bugetar.

Pentru a concluziona: nu există nicio discuție și nici nu a existat vreo evaluare vis-a-vis de acest subiect. Este exclus ca PSD să modifice ceva asupra modului de gestionare a fondurilor cuprinse în Pilonul II de pensii.”

Virginel Iordache îi mai sugereează d-nei deputat Fădor Angelica “ca în abordările mediatice pe care, probabil, le va realiza în continuare, să trateze teme financiare, cu adevărat serioase, care încă mai interesează românii”.

În opinia parlamentarului social-democrat, acestea ar fi “Efectele reducerii salariilor și pensiilor, din perioada 2010, asupra nivelului de trai al românilor” şi “Raport asupra modului de utilizare a sumei de 20 de miliarde Euro, împrumutată de România în perioada 2010-2011, când la putere se afla un guvern PDL”.

“O invităm pe d-na deputat, precum și pe toți parlamentarii liberali, să se implice activ în rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă locuitorii județului Suceava”, a încheiat Iordache.

comments

comments