full screen background image

Sprijinul pentru Brexit a scăzut puternic în Irlanda de Nord

Nord-irlandezii ar vota în proporţie covârşitoare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum asupra acordului final privind Brexit-ul, potrivit unui sondaj de opinie citat luni de cotidianul britanic The Guardian.

La referendumul din 2016, în Irlanda de Nord 56% dintre votanţi s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 44% pentru ieşirea din Uniune.

Între timp, sprijinul faţă de ieşirea din blocul comunitar a scăzut cu 13% procente, ajungând la 31%, o situaţie ce subminează poziţia fermă a Partidului Democratic Unionist în favoarea Brexit-ului. De altfel, la doi ani de la referendum, sprijinul faţă de rămânerea în UE a crescut la 69%.

”Proporţia celor care vor rămânerea (în UE) a crescut de la referendumul din 2016 pentru că mai mulţi oameni au devenit conştienţi de posibilele costuri şi inconveniente ale ieşirii din UE, în calitate de cetăţeni şi ca angajaţi sau angajatori”, a comentat Brendan O’Leary, profesor de ştiinţe politice la Queen’s University din Belfast.

Sondajul a indicat, de asemenea, un nivel semnificativ de sprijin pentru proteste împotriva oricăror controale la graniţa dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, mai ales în rândul catolicilor, majoritari în comunităţile de la frontieră. AGERPRES

comments

comments