full screen background image

15 mai – Ziua familiei

În cazul în care nu știați, începând cu anul 1994, pe 15 mai, se sărbătorește în România “Ziua Familiei.” După prima duminică din mai în care a fost “Ziua Mamei”, a doua duminică ce a însemnat oficial “Ziua Tatălui”, mă aștept la o zi de sărbătoare a familiei ce trece în același anonimat.
Nu e acesta însă un motiv pentru a nu vorbi încă o dată despre felul în care se pot construi și dezvolta relațiile sănătoase între părinți și copii.

Am tot povestit despre faptul că, pentru binele copiilor, ar fi necesar ca părinții să petreacă mai mult timp cu ei. Poate o seamă dintre cei ce m-au ascultat, au resimțit un sentiment de vinovăție, conștienți fiind că nu reușesc să stea alături de copii cât de mult cât și-ar dori.

Astăzi, pentru că e sărbătoare oficială în calendar, voi nuanța puțin cele referitoare la timpul petrecut în familie. Pentru că e important să petreci timp alături de copil, dar și mai important este cum îl petreci. Un timp limitat, dar de calitate, poate fi suficient față de unul prelungit, în care copilul îți simte doar vag prezența prin preajmă, ca pe o umbră în fața televizorului sau a computerului.

Evolutia emoțională și academică a copiilor nu depinde doar de măsura timpului petrecut cu părinții, ci mai ales ține de căldura și sensibilitatea relației, de modul în care se desfășoară activitățile împreună (de genul meselor în familie, cititului, discuțiilor, chiar și a momentelor de joacă), adică de calitatea timpului.

Pe de altă parte, există părinți a căror viață gravitează în jurul copiilor, considerându-se astfel ideali, pentru că mare parte din viață o petrec alături de ei. Sunt părinții care le supraveghează copiilor fiecare mișcare, fiecare gest, care comentează asupra fiecărui lucru făcut de ei. De fapt, aceștia sunt părinții care le diminuează propriilor copii capacitatea de a rezolva singuri problemele și care le reduc independența.

Concluzionând, de Ziua Internațională a Familiei, vă îndemn să petreceți nu mai mult timp în preajma celor mici, ci… timp de calitate. Iar timp de calitate, în caz că încă nu v-ați lămurit, nu înseamnă indicații și ordine, ci mai degrabă distracție împreună, bucurie și oportunitate de a te dezvolta, chiar făcând lucruri mărunte, în aparență. Așa cum poate fi și consumarea unei doze de educație!

comments

comments