full screen background image

11 mai – Să ne trăiască tații frumos!

Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, doar România nu sărbătorea nici măcar pe hârtie până acum ceva vreme… Ziua tatălui. Din 2009, însă, am putea spune c-am intrat în rând cu tații de pe alte meleaguri. Prin lege, Ziua tatălui ar trebui să fie marcată corespunzător în cea de a doua duminică a lunii mai.

Mamele au o zi a lor, în martie, chiar dacă nu corespunde cu cea declarată de lege, adică prima duminică din mai. Dar cu tații cum rămâne? Pentru că n-am prea auzit să fie îmbrățișați mai mult în mai și nici să fie sărbătoriți în vreun fel. Gurile rele zic că au tații grijă să se sărbătorească între ei și să-și ia revanșa exact după sărbătorirea neoficială a mamelor, pe 9 martie. E ziua în care tații creștinii își amintesc de cei 40 de soldați care au fost chinuiți după ce și-au mărturisit credința. Iar ei se sărbătoresc atunci, fără prea multe chinuri, golind 40 de pahare de vin.

n martie sau mai, zic că n-ar fi rău să-i sărbătorim și pe tați, măcar prin vorbe, dacă nu și prin fapte. Căci rostul lor în viața copiilor e la fel de important ca și al mamelor… E drept că mama e cea care aduce pruncul pe lume, tot ea e cea care-l hrănește la piept și-i asigură un somn în liniște dând ghionturi tatălui ce “toarce” destul de sonor.

Dincolo însă de aceste două lucuri ce i-au fost dăruite femeii, pe celelalte, mamă și tată le pot face împreună. Și mama și tata pot schimba scutecele celui mic, și mama și tata îi pot încălzi laptele în miez de noapte sau legăna până adoarme, și unul și altul îl pot plimba prin parc, duce la școală, la antrenamentul săptămânal, la cumpărături sau la film.

Toate se pot face împreună sau cu responsabilități împărțite în egală măsură. Dacă se întâmplă așa sau nu, vă las pe domniile voastre să decideți. Răspunsul o fi și motivația faptului că la noi Ziua tatălui este doar pe hârtie în cele mai multe dintre cazuri sau doar în ziua ciocnitului celor 40 de pahare.

Una peste alta, chiar cred că tatăl ar trebui să fie sărbătorit măcar o dată în an cum se cuvine. Zi în care să-și amintească faptul că este cel pe care mezinul familiei îl copiază de multe ori în gesturi sau cuvinte și când e mic, dar mai ales adult fiind. Zi în care să-și amintească faptul că mezina familiei are toate șansele să își aleagă la maturitate un partener care să-i semene tatălui, pentru că e modelul masculin cu care a crescut.

Responsabilitate mare și în dreptul taților, deci drept egal la sărbătoare. Să ne trăiască tații frumos, nu doar în mai, ci în fiecare lună și an!

comments

comments