full screen background image

Investiţii de milioane de lei, la Spitalul Rădăuți

Spitalul Municipal ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți a trecut cu bine de prima etapă a procesului de acreditare, cea de verificare a documentelor înregistrate și depuse. În ultima ședință a Consiliului Local, managerul spitalului, avocatul Traian Andronachi, a prezentat scrisoarea trimisă de președintele Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), secretarul de stat Vasile Cepoi, Consiliului Local și primarului municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, prin care este comunicat punctajul cu care a fost promovată prima etapă din cadrul procesului de acreditare. La capitolul ”prevenirea și gestionarea riscurilor” s-a obținut un scor record de 100%, iar per total, nota unității spitalicești din municipiul nostru este de 95,74 puncte. Andronachi a spus la VIVA FM Rădăuți că în prima etapă, denumită previzită, ANMCS verifică documentele înregistrate şi depuse de spital, în a doua etapă va avea loc vizita propriu-zisă a comisiei de evaluare în vederea acreditării și ultima este etapa post-vizită. Spitalul din Rădăuți se pregătește pentru vizita comisiei de evaluare, practic cel mai important moment, care va avea loc în luna iulie.

Managerul Spitalului Municipal ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți, avocatul Traian Andronachi, a vorbit la VIVA FM despre investițiile pe care le are în vedere pentru anul 2018. Este vorba despre reparații capitale la secția Anestezie Terapie Intensivă, după ce în această primăvară s-au efectuat lucrări de igienizare în tot spitalul, motiv pentru care secția pediatrie a fost temporar închisă. Urmează pentru vara acestui an reparații la secția de psihiatrie a Spitalului Vechi, plus lucrări de reparații curente care se desfășoară în fiecare an. Andronachi afirmă că urmărește o atragere de fondurie europene în valoare de 1,3 milioane euro, reprezentând valoarea apratului RMN care se află în Spitalul Rădăuți, iar Ministerul Sănătății, prin ordin de ministru, a semnat finanțarea cu suma de 15 milioane lei către Compania Națională de Investiții care va demara procedurile în vederea execuției celui de al V-lea etaj al spitalului rădăuțean, unde se va muta secția de pediatrie. Va fi cea mai modernă secție de pediatrie din zonă, valoarea totală a investiției va fi de aproximativ 11 milioane lei. Suma de 4 milioane lei va fi alocată reabilitării energetice a spitalului, lucrărilor la fațadă și înlocuirii celor patru lifturi din spital. Se preconizează ca lucrările vor fi gata în luna octombrie a acestui an, costurile totale ridicându-se la suma de 600.000 – 700.000 de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Spitalul Municipal Rădăuţi şi a trimis cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv la Tribunalul Suceava, în dosarul în care unitatea spitalicească rădăuţeană a acţionat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru recuperarea a peste 8 milioane de lei, reprezentând servicii medicale efectuate în perioada 2012-2014, peste valoarea contractului-cadru. Andronachi a explicat că, în cursul anului 2015, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a efectuat verificări la Spitalul Municipal Rădăuţi, în urma cărora a fost întocmit un raport în care sunt stabilite mai multe măsuri de îndeplinit, între acestea numărându-se şi cea legată de faptul că unitatea spitalicească rădăuţeană trebuie să acţioneze în judecată CAS Suceava în cazul în care această instituţie nu doreşte să achite suma de 8,169 milioane de lei, reprezentând servicii medicale acordate peste valoarea de contract. El a spus că nici la instanţa de fond, Tribunalul Suceava, şi nici la Curtea de Apel Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi nu a obţinut o hotărâre favorabilă, iar în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „a fost admis de principiu recursul” formulat de unitatea rădăuţeană. Valoarea acestor servicii realizate de unitatea spitalicească rădăuţeană, în perioada 2012-2014, peste contract şi nedecontate, a fost de 8.169.410 lei, fără penalităţi.

Avocatul Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți, ocupă această funcție din septembrie 2016. De atunci, o suprafață de aproximativ 30% din spital a fost reabilitată și modernizată. Unele secții au fost reparate capital. Andronachi estimează că până în anul 2020 va fi dat în folosință și etajul V al unității spitalicești, dar și corpul P de la etajul I, însumând peste 60% din suprafața spitalului. Intenția sa este ca până în anul 2024 și Spitalul Vechi să beneficieze de reparații capitale majore, unde până acum s-a reabilitat doar pavilionul M al secției de psihiatrie.

Managerul Spitalului Municipal ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți a spus la VIVA FM că secțiile din spital sunt în acest moment bine acoperite de medici, cu toate acestea urmează să se mai facă angajări. În acest moment la spitalul rădăuțean sunt angajați 59 de medici, iar în perioada următoare vor mai veni încă patru pe secțiile cardiologie, diabet, medicină internă și pediatrie.

Andronachi s-a referit și la recentele majorări salariale ale personalului medical angajat la spitalul Rădăuți. El a afirmat la VIVA FM că Spitalul Municipal ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” Rădăuți a fost un exemplu pentru alte unități sanitare, în ceea ce privește maniera de calcul a salariilor. Nu au fost diminuări salariale pentru angajații spitalului Rădăuți. Comparativ cu anul 2016, sunt specialități unde salariul net a crescut de 2,5 ori, iar bugetul de salarii față de anul 2017 aproape ca s-a dublat.

Directorul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a vorbit la VIVA FM și despre carențele comportamentale ale unor angajați ai spitalului, față de pacienți și aparținători. El îi îndeamnă pe cei care se lovesc de o atitudine necorespunzătoare a celor ce trebuie să ofere servicii medicale, să-i semnaleze în scris orice abatere, pentru a putea îmbunătăți calitatea actului medical. Împotriva celor care se vor face vonovați de un comportament necorespunzător va lua toate măsurile ce se impun conform regulamentului intern, acceptate de Codul Muncii, începând cu avertisment verbal și mergând până la desfacerea contractului de muncă. La polul opus, Andronachi spune că a primit de la unii pacienți laude și mulțumiri adresate personalului medical din secțiile unde au fost tratați. În ceea ce privește indicii de rezolvare a cazurilor, nota acordată spitalului rădăuțean se apropie foarte mult de cea a Spitalului Județean Suceava.

Salariaţi ai mai multor spitale din ţară au intrat luni dimineaţă, între orele 9,00 şi 11,00, în grevă de avertisment, principalele revendicări vizând modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Din solidaritate cu colegii lor din țară, au protestat și câțiva salariați ai spitalului din Rădăuți, care nu au beneficiat de creșteri salariale. Este vorba despre unele dintre cele mai importante persoane, directorul de îngrijiri, directorul medical și registratorii medicali.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments