full screen background image

Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA – prioritate a Guvernului

Dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este o prioritate a Guvernului României, asumată prin programul de guvernare, a afirmat, vineri, la Palatul Victoria, viceprim-ministrul Ana Birchall, care a prezidat prima reuniune a comitetului interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din parteneriat şi a altor proiecte bilaterale.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului, pe agenda reuniuni s-au aflat teme precum pregătirea Dialogului Strategic România – SUA, Summit-ul Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), informări privind cele mai recente evoluţii în dialogul politico-diplomatic bilateral, sprijinul SUA pentru candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi stadiul proiectelor şi consultărilor pe grupurile de lucru sectoriale, prevăzute în cadrul Parteneriatului Strategic. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptat şi regulamentul de funcţionare şi organizare a comitetului.

În ceea ce priveşte Dialogul Strategic România – SUA, care în conformitate cu prevederile Parteneriatului Strategic trebuie să se desfăşoare anual, Birchall a precizat că reuniunea la nivel înalt va avea loc în perioada imediat următoare, precizează sursa citată.

“Dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este o prioritate a Guvernului României, asumată prin programul de guvernare. România este şi rămâne un aliat angajat al SUA şi un promotor ferm al relaţiei transatlantice atât la nivel european, cât şi la nivel regional. Dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale constituie o prioritate în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA”, a subliniat Birchall.

De asemenea, în cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial au fost identificate o serie de proiecte concrete şi oportunităţi în relaţia România – SUA, îndeosebi în sfera economică, în comunicat fiind prezentate ca exemple “oportunitatea ca România să devină o destinaţie favorită pentru co-producţiile din industria cinematografică, precum şi oportunitatea dezvoltării proiectelor comune din domeniul energiei”.

Referitor la Summit-ul Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri, programate la Bucureşti în luna septembrie a acestui an, în cadrul comitetului interministerial a fost agreată necesitatea unei promovări eficiente în vederea valorificării oportunităţilor politice, economice pe care cele două evenimente le oferă, se arată în comunicat.

La reuniune au participat reprezentanţi ai ministerelor care fac parte din comitetul interministerial, care a fost înfiinţat în luna martie a acestui an printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Premierul este informat periodic cu privire la îndeplinirea obiectivelor comitetului interministerial pentru implementarea obiectivelor rezultate din Parteneriatul Strategic cu SUA şi a altor proiecte bilaterale România – SUA, se menţionează în comunicatul Guvernului. AGERPRES

comments

comments