full screen background image

4 mai – Vedete de știri estivale

Pentru că a venit căldura și consecințele firești sunt ieșirile în aer liber, tolănitul în iarba grasă, selfie-urile pe dealuri înflorite și plimbările prin parcuri sau păduri, e momentul propice să te informezi sau re… informezi legat de căpușe. Pentru că ele, căpușele, au devenit vedele sezonului estival de câțiva ani buni.

Nu ești dintre aceia care se crizează la vederea uneia și se precipită spre cele trei taste ale telefonului solicitând Salvarea la cea mai mică problemă. În schimb, ești conștient de existența lor și, trebuie să recunoști, puțin intoxicat de disperarea cu care sunt prezentate la televizor întâmplări cu anticipate finaluri morbide cauzate de căpușe. Și mai știi că un om informat este mai greu de manipulat, speriat sau intoxicat, chiar dacă la fel de ușor de mușcat de către celebra insectă.

Informat mai mult sau mai puțin, vederea insectei ce s-a găsit să se înfigă tocmai în piciorul copilului tău, îți dă fiori și-ți duce gândul direct la celebra boală “a celor o mie de fețe”- Boala Lyme sau borelioza. Nu știi prea multe despre boală, dar e suficient să știi că e de rău și pui semn de egalitate cu orice căpușă. Despre boală, nici bunicii tăi nu știau foarte multe, cu atât mai puțin denumirea ei, și tocmai de aceea te trimiteau în călduroasele vacanțe de vară să zburzi pe tăpșanurile din preajma casei, fără să îți spună… “Atenție la căpușe!” Bănuiești că de s-ar fi proptit vreuna în piciorul nepotului ce s-a rostogolit din vârful dealului în reluare timp de jumătate de zi punând toată iarba la pământ, bunicul ar fi știut să o scoată din piele, să dezinfecteze locul și-n caz de nelămuriri să ducă nepotul la dispensarul din sat….

Acum tu ești părinte, pe jumătate informat, chiar dacă în aceeași proporție și intoxicat. Drept urmare reacționezi altfel la vederea unei posibile căpușe infiptă în piciorul celui mic. Pentru că ai deja scenarii solide, văzute la știri, ce nu-ți dau nici curajul, nici precizia de a scoate căpușa.
Degeaba ți-a povestit doctorul că doar unele tipuri de căpușe și acelea doar dacă sunt infectate, pot imbolnăvi… Dacă tocmai cea din piciorul copilului e cea infamă și infectată?!?… Nici chiar asigurarea doctorului că dacă îi vei da două pastile de Doxicilină de 100 mg nu riști nimic, nu te liniștește. Și, consecință firească, dai fuga la Urgențe. Unde, în aglomerația mare, mai zărești câteva posibile victime ale căpușelor și vreo două camere de filmat ale televiziunilor locale. Și-n momentul acela, ți-ai fi dorit să știi mai multe despre căpușe de la specialiști și mai puține de la știri. Și-ți promiți că data viitoare te vei informa mai mult, pentru că nu vrei să riști să ajungi vedeta jurnalului de seară, alături de căpușa înfiptă în piciorul celui mic.

comments

comments