full screen background image

Emmanuel Macron, vizită în Statele Unite

Prietenia dintre preşedinţii francez şi american este pusă la încercare: Emmanuel Macron este aşteptat luni la Washington pentru o vizită de stat, ocazie cu care va discuta cu Donald Trump o serie de dosare asupra cărora Franţa şi SUA au poziţii divergente, în special fiind vorba despre acordul nuclear iranian, comentează agenţia de presă France Presse.

Înaintea acestei vizite, Macron a enumerat duminică seara la Fox News, canalul de televiziune preferat al lui Donald Trump, argumentele sale pentru a-l convinge pe preşedintele american în dosare în care cele două părţi sunt pe baricade opuse precum Iranul, Siria şi conflictul comercial dintre Bruxelles şi Washington.

Această vizită de stat începe luni seara cu o cină privată: cele două cupluri – Donald Trump şi soţia sa Melania şi Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte – se vor reuni la reşedinţa fostului preşedinte american George Washington de pe Muntele Vernon, la sud de capitala federală. În timpul vizitei preşedintelui SUA în iulie 2017 la Paris, ei au luat masa la etajul al doilea al Turnului Eiffel, aminteşte AFP.

Discuţiile diplomatice vor începe marţi cu o întâlnire la Casa Albă şi un dineu oficial. Miercuri, Emmanuel Macron va susţine un discurs în faţa membrilor Congresului, după care se va întâlni cu studenţi ai Universităţii George Washington.

Macron intenţionează să se concentreze mai întâi de toate pe istoria, valorile şi poziţiile comune împărtăşite de ambele ţări, notează AFP.

Ca o mărturie a acestei relaţii istorice, el îi va oferi în dar lui Donald Trump un puiet de stejar, crescut în nordul Franţei, în apropiere de locul ”bătăliei din pădurea Belleau”, lângă Chateau-Thierry (Aisne, nordul Franţei), unde aproape 2.000 de puşcaşi marini americani au căzut în lupte în iunie 1918 în timpul Primului Război Mondial.

Dar dincolo de aceste manifestări de prietenie, cei doi preşedinţi au dezacorduri profunde, partea franceză sperând însă că relaţiile bune dintre Donald Trump şi Emmanuel Macron vor face posibilă o modificare a poziţiei americane.

Cel mai fierbinte dosar vizează acordul nuclear iranian semnat în 2015, pe care Donald Trump ameninţă să-l ”rupă” dacă textul nu va fi înăsprit pentru a obliga Teheranul să-şi limiteze programul balistic şi influenţa sa în regiune.

Teheranul a avertizat sâmbătă că va relua ”energic” îmbogăţirea uraniului dacă Washingtonul va rupe acordul, ceea ce ar fi un prim pas spre producerea armei atomice.

Parisul doreşte să-i propună lui Donald Trump un acord complementar, între ţările occidentale, care răspunde îngrijorărilor sale. Dar nimeni nu ştie dacă aceste propuneri vor fi suficiente pentru a schimba opinia preşedintelui american până în 12 mai, dată la care urmează să tranşeze problema.

Potrivit Fox News, Macron a pledat pentru acest acord, căci ”nu există un plan B” pentru ca Teheranul să nu se doteze cu bomba nucleară.

O altă chestiune vizează strategia de urmat în Siria după victoria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Preşedinţii francez şi american şi-au strâns recent legăturile, ordonând la 14 aprilie lovituri militare comune asupra unor instalaţii în Siria asociate cu programul chimic al regimului sirian, ca represalii după un presupus atac chimic al forţelor pro-Bashar al-Assad asupra fiefului rebel Douma, soldat cu moartea a cel puţin 40 de persoane.

Dar, Donald Trump doreşte să retragă trupele americane – aproximativ 2.000 de soldaţi – cât mai curând posibil, ceea ce preocupă Parisul. Macron declarase că a reuşit să convingă Washingtonul să rămână în Siria ‘pe termen lung’, însă duminică trecută el a fost contrazis de Casa Albă.

Franţa a avertizat duminică împotriva unei ingerinţe iraniene şi a recrudescenţei terorismului dacă occidentalii părăsesc brusc Siria.

‘Dacă vom pleca definitiv şi complet (…) vom lăsa locul regimului iranian, lui Bashar al-Assad (care) va pregăti următorul război, vom alimenta un nou terorism’, a avertizat preşedintele francez. ”Chiar şi după încheierea războiului împotriva Statului Islamic, SUA, Franţa, aliaţii noştri şi chiar Rusia şi Turcia vor juca un rol major în crearea acestei noi Sirii”, a spus el.

În timpul vizitei sale, Franţa va fi de asemenea avocatul Europei, încercând să obţină ca UE să evite taxele vamale americane la oţel şi aluminiu, suspendate până la 1 mai.

”Nu se face război între aliaţi”, a pledat duminică Emmanuel Macron.

De la alegerea sa în mai 2017, şeful statului francez, spre deosebire de unii parteneri europeni, a ales să formeze o alianţă privilegiată cu Donald Trump, la care apreciază partea disruptivă. ”Suntem amândoi doi luptători antisistem”, a declarat el pentru Fox News.

El a calificat drept ”un moment direct, lucid şi natural” prima lor întâlnire în mai 2017 la Bruxelles. Presa a scris la vremea respectivă că la prima lor întâlnire, înainte de summitul NATO de la Bruxelles, Macron şi Trump şi-au strâns mâinile până li s-au albit articulaţiile. AGERPRES

comments

comments