full screen background image

23 aprilie – Fără cuvinte

E început de săptămână și-mi pun un zâmbet larg pe față, căci țin seama de sfaturile psihologilor ce spun: creierul nu face diferența între iluzie și realitate. Deci, dacă zâmbesc, creierul va transmite starea de bine mai departe, în întregul organism.
În plus, se mai spune că zâmbetul este molipsitor, transmițând starea de bine și celorlalți, fără cuvinte. Și parcă ți-e mai ușor oriunde și oricând în prezența lui, decât în prezența unei fețe încruntate.

Când vine vorba de cei mici, e și mai important ceea ce transmitem. Nu doar prin cuvinte, ci poate chiar mai mult non-verbal.
Sigur vi s-a întâmplat unora să mergeți în zi de sărbătoare la biserică, împreună cu juniorul familiei. Iar dacă acesta și-a pierdut răbdarea și a început să vă atragă atenția foindu-se, mă gândesc că poate i-ați zâmbit și l-ați atins ușor, transmițându-i fără cuvinte că v-ați dori să stea liniștit și că nu va mai dura mult. Și tot zâmbetul l-a făcut să înțeleagă că vă bucurați pentru că este cu dumneavoastră în acel loc. Iar bucuria exprimată fără cuvinte i-a scăzut din nerăbdare.

La fel de bine, însă, s-ar putea să vă regăsiți în categoria celor care, aflați în aceeași situație, au îndreptat o privire încruntată spre cel mic, pentru a-i mai tăia din efervescență. Numai că privirea tăioasă a fost aducătoare de și mai multă foială. Căci cel mic a înțeles din ea că mai degrabă v-ați fi dorit să-l fi lăsat acasă, pentru că nu vă încântă felul în care se manifestă. Iar el, la drept vorbind, e de acord că locul lui nu e acolo. Așa că s-a foit și mai mult, nemulțumit că n-a fost lăsat acasă în fața televizorului sau a computerului.

Lucruri aparent mărunte, precum un zâmbet sau o atingere pot să transmită foarte mult și să întărească legătura dintre cei mici și cei mari.

Cuvintele pot fi completate de gesturi. Iar gesturile au uneori efect mai puternic asupra copiilor. Gândiți-vă la noi, adulții, cât de mult suntem influențați de limbajul fără cuvinte. Și cât de sensibili putem fi la el… La fel e și cu cei mici. Și tocmai din acest motiv vă invit ca, în această săptămână, să încercați să fiți mai atenți la ceea ce transmiteți… fără cuvinte. Și să încercați o măsurare a efectului acestor mesaje, în comparație cu cele vorbite.

Iar dacă zâmbetul va însoți multe dintre gesturile dumneavoastră, s-ar putea să aveți parte de minuni. Și-acolo unde existau probleme de comunicare, poate de la prea multe cuvinte folosite, să vedeți o schimbare în bine.

Închei acum, cu zâmbetul pe buze, urându-vă să vă serviți doza zilnică de educație întreaga săptămână.

comments

comments