full screen background image

ITM Suceava atrage atenția asupra condițiilor de plasare a forței de muncă în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava atrage atenția agenților economici din domeniu asupra respectării legii nr.156 / 2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Agenții de plasare a forței de muncă desfășoară activități de mediere a angajării cetățenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice, fizice sau organizații patronale.

Evidența agenților de ocupare a forței de muncă este ținută de ITM Suceava.

Pe siteul instituției sunt postate informații cu privire la munca în străinătate, cu trimitere la lista agenților de ocupare a forței de muncă înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare.

Agentul de plasare a forţei de muncă – persoană juridică are, în principal, următoarele obligații : să se înregistreze la ITM, să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislației statului respectiv, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă, să încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere și să efectueze activitățile de mediere și plasare în mod gratuit.

Contractul de mediere trebuie să conţină denumirea angajatorului din străinătate / țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon / fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.

Începând cu data de 5 martie, agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română, verifică dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la ITM, verifică cu atenție oferta locului de muncă, adresa și existența angajatorului străin, citește cu atenție clauzele contractului de mediere, nu acceptă cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line.

Plata către agentul de plasare a unor sume de bani reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă.

ITM solicită sucevenilor să nu plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație.

comments

comments


TAG


Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza