full screen background image

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna, supranumită şi „Ierusalimul neamului românesc” de către Eminescu, este lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești.  Mănăstirea se află în inima Bucovinei; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult și icoane.

Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Sfințirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469, „fiind de față întreg clerul moldovenesc”. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481.

Intrarea în curtea mănăstirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter și etaj, pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei. Paraclisul, așezat în partea vestică a incintei, poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel; paraclisul a fost pictat în tehnica „al fresco” în perioada 1980-1984 de artiștii-frați Mihail și Gavril Moroșan.

Mănăstirea Putna este inclusă în Lista Monumentelor Istorice din România.

Viva FM te ajută să redescoperi mănăstirile din zona Moldovei. Pe 6 aprilie, poți câștiga un tur al mănăstirilor. Detalii aici

 

Sursa: Wikipedia

comments

comments