full screen background image

Mănăstirea Probota

Dintre bisericile pictate din Bucovina, Mănăstirea Probota este una dintre cele mai frumoase așezări monahale, fapt confirmat în 1993 prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural (UNESCO).

Mănăstirea, ce poartă numele satului în care se află, aparține de orașul Dolhasca din județul Suceava este prima mănăstire din Moldova ridicată de către Petru I Mușatinul.

Mănăstirea Probota a fost reconstruită, în 1530, de către Petru Rareș și a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei, aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareș și Ștefan Rareș, al Doamnei Elena Rareș și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

În 1964, Mănăstirea Probota, în care au vieţuit întotdeauna călugări, s-a desfiinţat, devenind biserica de mir, pentru că în 1991 să se reînfiinţeze că mănăstire pentru călugări, iar în 1994, că mănăstire pentru călugăriţe.

Pictura din interior a fost executată în tehnică frescă în 1536, cu unele refaceri în 1550 şi restaurată în 1844, când s-au refăcut picturile din altar, încăperea mormintelor şi naos. Numai pictură din pronaos şi pridvor a rămas în cea mai mare parte originală.

Viva FM te ajută să redescoperi mănăstirile din zona Moldovei. Pe 6 aprilie, poți câștiga un tur al mănăstirilor. Detalii aici

Sursa: Wikipedia

comments

comments