full screen background image

Gheorghe Flutur s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Belarus

Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit astăzi, în Sala „Bucovina” a CJ Suceava, cu Excelența Sa, Domnul Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România.

La întrevedere au participat reprezentanți ai mediului de afaceri – Camera de Comerț și Industrie Suceava, educațional – Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, domeniul cultural – Muzeul Bucovinei și Centrul Cultural „Bucovina”.

În cadrul întâlnirii, Gheorghe Flutur a făcut o scurtă prezentare a județului Suceava, a evidențiat relațiile externe ale județului și a punctat necesitatea dezvoltării legăturilor de transport ale regiunilor partenere la un drum rapid pe coridorul N-S care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, la Est de Carpați, prin Siret, Suceava și legătura spre București.

În acest sens, l-a invitat pe Domnul Ambasador să susțină demersul de solicitare a dezvoltării acestui coridor de transport, demers pe care Gheorghe Flutur, împreună cu parteneri din Ucraina și Polonia, l-au susținut în mai multe ocazii, inclusiv la Bruxelles.

Poziționarea geografică a județului Suceava, constituie un atu în dezvoltarea unor colaborări interregionale.

Prorectorul Ștefan Purici a făcut o scurtă prezentare a USV și a specificat că pentru mediul universitar sucevean este importantă cooperarea didactică și cooperarea la nivel de studenți, asociațiile studențești din Suceava având deja colaborări cu parteneri din Republica Belarus. De asemenea, un domeniu important de cooperare ar fi domeniul IT.

Gabriela Scutaru a scos în evidență experiența remarcabilă a școlilor și colegiilor din Suceava în implementarea proiectelor la nivel internațional.

Lucian Gheorghiu a transmis interesul CCI de a intermedia contacte între firme din județul Suceava și parteneri din Belarus din industria agroalimentară, construcții, încălțăminte, turism, precum și o cooperare cu o cameră de comerț și industrie din Belarus.

Muzeul Bucovinei este în contact cu două muzee din Belarus, iar o expoziție de icoane din Belarus ar putea fi expusă la Muzeu.

Concretizarea și dezvoltarea acțiunilor de cooperare în domenii de interes, aduse în discuție, precum agricultura, domeniul cultural, educațional, mediul de afaceri, turismul, este apanajul specialiștilor, care vor trebui sprijiniți.

comments

comments