full screen background image

Sociologul Carmen Cornelia Balan: “”Divorțul odată pronunțat înseamnă singurătate, faptul că nu mai ai cu cine te lupta, te lasă fără sens…”

Orice divorţ este o suferință serioasă, care se intensifică prin nevoia de a reorganiza total viaţa.

Conform datelor unor studii, oamenii trăiesc divorţul ca pe o traumă chiar şi după cinci ani.

În studioul Viva, alături de Iulia Sîrghi, a venit cu sfaturi utile conf. univ. dr. sociolog Carmen Cornelia BALAN.

”Am venit cu mapa de statistici, asta pentru că atât la scara timp, cât și scara spațiu, divorțul ca fenomen e menit să ne uimească. Cea mai mare rată a divorțului este în Europa, în SUA unii sunt și la a doua sau la a treia căsătorie, fenomenul se rostogolește. Cel mai mare procent de divorț este în Belgia, unii cercetători spun că se datorează creșterii nivelului de trai, apoi pe locul doi în lume se află Maldive”, a spus sociologul Carmen Cornelia Balan.

Comunicarea este unul dintre instrumentele care asigură echilibru într-o relație. Este important ca ambii parteneri să foloseasca același canal de comunicare și semnale de aceeași natură.

”Divorțul odată pronunțat înseamnă singurătate, faptul că nu mai ai cu cine te lupta, te lasă fără sens, obișnuim să spunem: ”E loc pentru un nou început!”. Ce este un nou început? Acel început trebuie să aibă un subiect și subiectul sunt eu cel care am trecut de un divorț. Dar am luat lecția pe care mi-a servit-o soarta? Am învățat că niciodată nu este doar unul vinovat?”

Ascultați interviul integral cu sociologul Carmen Cornelia Balan, mai jos:

comments

comments