full screen background image

Dialog în mai multe limbi cu studenţii Aylara Shamyradova (Turkmenistan) şi Andrii Kapsamun (Ucraina)!

Dialog în vreo… 3 limbi, schimb de culturi și multă voie bună: despre asta a fost matinalul Dimineți Animate de astăzi.

În studioul Viva FM, alături de Ada și Călin au sosit oaspeți de departe, studenți în cadrul Facultății de Litere și Știinte ale Comunicării, an pregătitor.

Aylara Shamyradova este din Turkmenistan, și-a îndrăgit colegii români încă din primele zile, pentru ca sunt foarte săritori, încă nu a încercat toate mâncărurile românești pentru că…sunt multe, iar în această dimineață, a transmis ascultătorilor: ”Ertiriniz hayyrly bolsun!”, în traducere: ”Bună dimineața!”.

Bucătăria Turkmenistanului este similară cu cea a celorlalte state din Asia Centrală, îndeosebi cu cea iraniană, şi cuprinde, predominant, orez şi legume, servite alături de preparate din carne de oaie, miel, vită sau pui.

Dar tradiţiile culinare ale unei ţări se conturează nu numai sub influenţa factorilor geografici, ci şi a celor istorici. Iar stilul de viaţă nomad şi condiţiile grele de viaţă şi-au spus cuvântul asupra bucătăriei turkmene, aşa încât unele dintre trăsăturile de bază ale acesteia sunt simplitatea şi accesibilitatea, atât în ceea ce priveşte procurarea ingredientelor, cât şi metodele de preparare.

Aylara a pomenit despre PALA-ul făcut din orez, ceapă, condimente, și carne, care este o mâncare tradițională a turkmenilor.

De cealaltă parte, Andrii Kapsamun vine din Ucraina, și este obișnuit cu frigul, spre deosebire de Aylara. În regiunea Cernăuți, raionul Storojineț, unde stă Andrii, sunt temperaturi foarte apropiate de cele de aici, iar mâncarea pe care o consumă acolo, semană cu a noastră, cu excepția celebrului borș ucrainean a cărui ingrediente sunt cartofii, varza, sfeclă roșie, ceapă sau usturoi, și după gust, carne.

Îi place foarte mult la Universitatea “Ștefan cel Mare”, atât de mult, încât își dorește să cotinue studiile și în următorii ani, tot aici.

Mai jos puteți asculta integral, dialogul cu cei doi studenți!

comments

comments