full screen background image

14 proiecte comune transfrontaliere, împreună cu Regiunea Cernăuți

Astăzi, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, a avut loc o întâlnire a grupurilor de lucru Județul Suceava – Regiunea Cernăuți, pe tema proiectelor comune transfrontaliere.

Preşedintele Consilului Judeţean, Gheorghe Flutur, a participat la discuţii împreună cu Irina Vasilciuc, administratorul public, şi cu specialiști din domeniile în care se lucrează pentru depunerea de proiecte.

Din delegația Regiunii Cernăuți a făcut parte guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, și președintele Consiliului Regional, Ion Muntean.

“Am convenit să realizăm împreună 14 proiecte, „în oglindă” – noi vom face 7 proiecte și partenerii noștri, 7 proiecte.

Pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche.

Pe învățământ, pentru dezvoltarea învățământului profesional, vor iniția un proiect comun Colegiul Agricol din Fălticeni și liceul din Hliboca, iar pentru școlile speciale ne propunem să achiziționăm materiale, echipamente și aparate.

Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, din care amintesc pasajul de trecere Spitalul nou – Spitalul vechi.

Pe situații de urgență, avem în vedere achiziționare de utilaje cu braț multifuncțional pentru spargerea gheții, utilaj intervenție în zona alpină, sistem de filtrare apă.

Pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem în vedere să introducem județul Suceava și Regiunea Cernăuți în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracții turistice, pentru a crește durata de ședere în destinații.

Am mai discutat despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meșteșuguri tradiționale în Bucovina – dogăritul, pictura pe sticlă, ceramică.”, a spus Flutur.

Pentru Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 vor fi puse la dispoziție 36 de milioane de euro.

O nouă întâlnire urmează să aibă loc pe 3 aprilie.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza