full screen background image

Societăţile de telefonie mobilă, în topul reclamaţiilor la Protecţia Consumatorilor

În primele două luni ale acestui an, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a desfăşrat 342 de acţiuni de control, în urma cercetării celor 220 de reclamaţii şi a derulării tematicilor naţionale şi regionale pe categorii de produse.

Au fost aplicate 58 de amenzi, în valoare de 112.700 de lei, şi 38 de avertismente.

Ponderea principala în ceea ce priveşte reclamaţiile o reprezintă cele împotriva societăţilor de telefonie mobilă.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică din mediul rural, s-au efectuat 48 de controale, fiind aplicate 16 amenzi, în valoare de 25.200 de lei, şi 4 avertismente. Printre problemele constatate se numără deficienţe de informare în meniu,lipsa preturi,alimente neetichetate corespunzator sau fara eticheta.

Referitor la vânzările cu preţ redus, s-au efectuat 21 de acţiuni de control, aplicându-se 8 amenzi, în valoare de 23.000 de lei, şi un avertisment. Au fost depistate produse la care preţul vechi şi preţul nou erau indicate incorect sau nu era indicată perioada soldării.

Comisarii suceveni au verificat şi prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor textile.S-au efectuat 26 de controale, în urma cărora s-au aplicat 6 amenzi, în valoare de 14.000 de lei, şi 3 avertismente. Ca deficienţe constatate, se poate exemplifica cu lipsa etichetelor în limba română la produsele din import, lipsa preţurilor şi etichetarea necomformă.

Comisarul şef adjunct, Vasile Latiş, mai informează că, în fiecare an, data de 15 martie marchează “Ziua mondială a drepturilor consumatorilor”.

Data a fost aleasă ca urmare a unui discurs ţinut de preşedintele american John F. Kennedy, în 1962, în Congresul SUA, atunci definindu-se pentru prima dată drepturile comsumatorilor.

“CJPC Suceava marchează această zi prin activităţi de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor, conferinţe şi comunicate de presă şi prin organizarea. împreună cu Inspectoratul Judeţean Suceava, a unui concurs pe teme de protecţia consumatorilor, în unităţile şcolare gimnaziale şi liceale din judeţ”, a precizat Latiş.

Tema concursului pentru anul 2018 este ”Crearea unei pieţe on-line echitabile şi sigure”.

comments

comments