full screen background image

Ministrul Energiei se întâlneşte cu protestatarii de la termocentrala Mintia

Ministrul Energiei, Anton Anton, a plecat la Mintia, unde va avea o întâlnire cu sindicaliştii şi angajaţii de la termocentrala Mintia, care protestează, în curtea societăţii, solicitând sprijin din partea statului pentru acest producător de energie electrică.

După întâlnire, ministrul Energiei va face declaraţii de presă.

Aproximativ 80 de salariaţi de la termocentrala Mintia, de lângă Deva, au declanşat, marţi dimineaţa, un protest spontan, acuzând lipsa unui ajutor din partea statului pentru salvarea termocentralei, dar şi nemulţumirea pentru faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a virat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor. Protestul continuă şi miercuri, în cursul dimineţii adunându-se în curtea societăţii circa 100 de angajaţi.

“Îl aşteptăm pe domnul ministru al Energiei pentru a-i prezenta problemele cu care se confruntă termocentrala Mintia. În cursul nopţii, peste 30 de angajaţi din schimburile unu şi doi au rămas în sala de comandă pentru a continua protestul început marţi de colegii lor. Oamenii acuză o stare de oboseală, dar, pe ansamblu, nu sunt probleme de sănăîn tate. Acum, în curtea întreprinderii sunt o sută de oameni care au venit să se alăture protestului”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Revendicarea principală se referă la acordarea unei scheme de sprijin care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din vânzarea energiei electrice pe piaţă, a arătat Iştoc.

În ceea ce priveşte plata contribuţiilor sociale, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a menţionat că administraţia CEH a reuşit să achite la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor pentru luna trecută.

Pe de altă parte, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Energiei nu ar fi ţinut cont de modificările propuse de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara la legislaţia de mediu, prin care se solicita ca şi cazanele termice cu o putere mai mică de 550 de megawaţi să fie cuprinse într-o derogare de la normele de mediu în vigoare.

Acest lucru ar fi permis, susţine liderul sindical, ca grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Mintia să fie cuprinse într-un program de retehnologizare până în anul 2020, în vederea încadrării în normele de mediu.

Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara. AGERPRES/

comments

comments